De laatste jaren was Stijn Baan actief als commercieel directeur, per 1 oktober 2024 neemt hij de dagelijkse leiding van Koppert Cress BV over van zijn vader Rob Baan. Samen met Ronald Vreugdenhil (operationeel directeur) en een commercieel directeur (vacant) zal hij in zijn nieuwe rol als algemeen directeur de directie vormen. Stijn Baan is als tweede generatie Baan al lang werkzaam bij Koppert Cress en kijkt ernaar uit om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. De laatste periode is hij verantwoordelijk geweest voor de commerciële afdeling van de organisatie in binnen- en buitenland.
Stijn Baan: “Het gegeven vertrouwen sterkt mij in de overtuiging dat wij de groei en ontwikkeling van Koppert Cress verder door kunnen zetten.”
Continuïteit bij de Raad van Bestuur
Er vindt ook een verandering plaats in het bestuur van de Koppert Cress Group. Het bestuur werd gevormd door non-executive ondernemers Rob Baan en Theo Cuppen en executive bestuurder Robin Schaap. Om de visie, waarden en continuïteit van het familiebedrijf te borgen voor de toekomst, treden vanaf heden Bodine Baan-Van Klaveren (dochter van Rob Baan) en Jorane Cuppen (dochter van Theo Cuppen) als non-executive toe tot de Raad van Bestuur. Gezamenlijk is er een brede expertise om de verschillende bedrijven (Koppert Cress, Sango Seeds en Division Q) te begeleiden.
Rob Baan: “Het bedrijf is inmiddels van dermate grote omvang dat we overkoepelend toezicht willen houden op de groep van bedrijven met een frisse jeugdige blik. Bodine en Jorane kunnen uitstekend vanuit de beide families onze Raad van Bestuur versterken.”
Klaar voor de toekomst
Deze stappen maakt de betrokkenen trots en geeft veel vertrouwen in het behoud en verder uitbouwen van de missie “Let’s change the way we look at food”. Rob, al 25 jaar de algemeen directeur van Koppert Cress, is trots dat het nu tijd is voor de volgende fase. Zelf blijft Rob uiteraard nog actief in de sector als aanjager van de duurzame energie transitie en de gezonde lunch cultuur in Nederland.
Rob Baan: “Na 25 hele mooie jaren voelt het goed dat de volgende generatie klaarstaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat de toekomst van het bedrijf hiermee is geborgd en het bedrijf verder kan groeien.”
Koppert Cress heeft, sinds het in 2002 door Rob Baan, Theo Cuppen en Altai Lin werd overgenomen, een enorme vlucht genomen. Het is gegroeid van 20 naar 225 werknemers en de omzet is in al die jaren exponentieel gestegen. Bovendien is het bedrijf, en met name Baan zelf, actief op allerlei gebieden gerelateerd aan voeding en gezondheid zowel op zakelijk alsmede maatschappelijk vlak. Tijd om ook deze aspecten nog professioneler aan te pakken. Koppert Cress is voortdurend op zoek naar natuurlijke, innovatieve ingrediënten, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te verrijken.
Sango Seeds produceert zaden en verkoopt deze aan kwekers over de hele wereld. De markt voor Cress breidt zich nog steeds uit en het is voor de hele keten gunstig om voedselveilige zaden van hoge kwaliteit te hebben. Koppert Cress gebruikt een groot aantal zaden, voornamelijk voor de Cress-productie. Het is altijd een uitdaging om jaarrond toegang te hebben tot de juiste hoeveelheid en de beste kwaliteit zaden. Om deze aanvoer veilig te stellen is zadenbedrijf Sango Seeds opgericht.
Verschil maken door duurzaamheid. In deze dynamische tijd staat het bestaansrecht van de glastuinbouw onder druk. Verduurzaming is noodzaak. Op dit gebied speelt Koppert Cress een vooraanstaande rol in de tuinbouw. Echter, het bedrijf wil de komende jaren de volgende stap zetten en volledig emissie loos gaan telen. Het bedrijf zet daarom vol in op innovatie door samen te werken met veelbelovende startups en wil de rest van de sector inspireren dit voorbeeld te volgen.