Al in 2010 zette Duim techniek de eerste stappen richting industrie 4.0. Het idee: machines slimmer maken met behulp van software, sensoren en data-analyse. De markt was er op dat moment echter nog niet helemaal klaar voor. Twee jaar geleden veranderde dat. Duim techniek sloeg opnieuw aan het ontwikkelen en nu werken steeds meer klanten met de unieke software, waarmee bedrijven real time inzicht hebben in de flow van hun installatie. We spraken erover met Peter Geerts, bedrijfsleider bij Duim techniek: “Naast automatiseerder en installateur zijn we ook een beetje IT-bedrijf geworden.”
De geschiedenis van Duim techniek gaat terug tot 1995. Oprichter Jelle Duim kreeg in dat jaar zijn eerste opdracht van een steengroeve in België. Al snel maakte Duim techniek naam als dé specialist voor automatiserings- en besturingssystemen in de recyclingbranche. In 2020 heeft Van Doren Ingenieurs Duim Techniek overgenomen. “Het beste van twee werelden samenbrengen, dat is het uitgangspunt”, zegt algemeen directeur Jos van Doren. “Samen zijn we sterker.” Recyclinginstallaties worden opgebouwd uit machines, zoals bijvoorbeeld de shredders, optische scheiders, zeeftrommels en andere scheidingstechnieken. Duim techniek maakt daar met een besturingskast met PLC-software een goed en veilig werkend geheel van, en ontwerpt en realiseert daarnaast complete elektrische installaties bij productiebedrijven.
Steeds slimmer, makkelijker, efficiënter
Duim techniek is continu bezig met innovatie: hoe kan het voor klanten nog slimmer, makkelijker, efficiënter? Zo ontstond het idee voor software die recyclingbedrijven beter inzicht geeft in de prestaties van hun installatie.
Peter Geerts: “Continu verbeteren, daar zetten we met onze klanten en partners op in. Op elektrisch gebied kan je natuurlijk veel meten. Draait de band of loopt hij vast? Klopt de temperatuur van de motor of wordt hij te warm? Een melding krijgen als iets niet goed gaat is nuttig, maar vaak weet je dan nog niet waardoor het komt. Oké, de band staat stil, maar waardoor dan? Is er iets kapot, zit er iets klem? Als je hier inzicht in krijgt, kun je veel gerichter naar oplossingen zoeken. Zo ontstond bij ons het idee hier software voor de schrijven.”
“We maakten een database met mogelijke problemen en degene die de machine bedient kan met een paar klikken op een touchscreen de achterliggende oorzaak registreren. In tegenstelling tot veel bestaande software betrekken wij dus die menselijke factor erbij.”
Voorkomen van stilstand
De voordelen voor de bedrijven die hier gebruik van maken zijn evident. Via de verzamelde data krijgen zij inzicht in de hoeveelheid verwerkt materiaal, de gemiddelde flow van de installatie, de productietijd en stilstand tijd van de installatie en de achterliggende oorzaak van de stilstand. Zo weten ze wat ze moeten doen voor meer efficiency en betere productiviteit: onderhoud plegen, onderdelen vervangen of het proces anders inrichten.
“Bij de verwerking van bouw- en sloopafval blijken bijvoorbeeld speciekuipen verstoppingen te veroorzaken. De shredder maalt die speciekuipen er dan wel doorheen, maar andere producten bleven erachter haken. Het betreffende bedrijf besloot er een verkleiner extra bij te zetten, die het materiaal extra klein maakt. Samen met nog meer slimme oplossingen is zo met behulp van de software al ongeveer 10% minder stilstand gerealiseerd. In een bedrijfstak waar per uur tonnen afval worden verwerkt gaat dat over serieuze geldbedragen.”
De stap maken naar industrie 4.0
Heeft Peter nog tips voor bedrijven die meer willen doen met data en de stap willen maken naar industrie 4.0? “Alles is mogelijk, alles kun je meten, maar het begint met de wil om processen te optimaliseren, niet met dat je ‘iets met data wilt doen’. Formuleer dus eerst helder wat je doel is, pas dan kun je bepalen waar je op gaat sturen. En realiseer je dat het in de praktijk de mensen op de werkvloer zijn die het moeten doen. Het is bij onze software ook de operator van de machine die de reden van een stilstand detecteert en registreert.”
Meerwaarde leveren
Duim techniek en Solar willen uiteindelijk helpen de stap te maken naar voorspellend onderhoud. De machine geeft dan vooraf een waarschuwing dat er onderhoud nodig is, zodat storingen en stilstand worden voorkomen. Duim techniek ontwikkelt continu door, zowel vanuit de ontwikkelingen die het bedrijf zelf ziet, als vanuit concrete vragen uit de markt. “Meerwaarde leveren aan de klant, daar gaat het ons om. Zo zijn we inmiddels naast automatiserings- en installatiebedrijf ook een beetje IT-bedrijf geworden.”