Een van de via Symbid gefunde bedrijven is Mundo 3D, dat in 2014 van start ging met het 3D-printen van metalen tandtechnische componenten en nu ook de fijnmechanische en metaalindustrie wil gaan bedienen. Het bedrijf uit Kootwijkerbroek beschikt over één EOS-printer en heeft die traditioneel gefinancierd. ‘Uit eigen middelen, met geld van een coöperatie hier uit de buurt en met een bijdrage van participatiemaatschappij PPM Oost’, vertelt Jeroen Meeuwissen van Mundo 3D.
Financiering
‘Maar al gauw merkten we dat we voor het werkkapitaal, voor het financieren van de salesactiviteiten en het aanbetalen van een tweede printer, extra geld nodig hadden. Daarvoor hebben we voor crowdfunding via het Symbid-platform gekozen.’ Om later verdere groei met leningen mogelijk te maken, door nu het eigen vermogen te versterken, kozen de oprichters voor funding in ruil voor aandelen, tot een maximum van vijftien procent, oftewel 300.000 euro.
Inner crowd en crowd
Medeoprichter Henk Anema verhaalt: ‘Eerst hebben we een beroep gedaan op ons netwerk, de inner crowd; zo haalden we binnen zeven dagen twee ton op. Daarna hebben we de echte crowd ook toegang gegeven en binnen twee dagen hadden we onze target gehaald. Nog wekenlang belden er mensen die ook wilden inleggen.’ Die moesten ze op dat moment teleurstellen, maar Anema en Meeuwissen hopen in de toekomst alsnog een beroep op hen te kunnen doen. Want om het groeipad te kunnen blijven volgen, zal er de komende jaren al gauw een miljoen euro aan financiering nodig zijn, zo schatten zij in. Hoe dan ook, het streven is om in maart de tweede printer te installeren.