De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) begeleidde in 2015 dertig bedrijven bij hun investeringen in Noord-Brabant. Dit vertaalde zich in 1756 banen. De bedrijven investeerden bovendien bijna 118 miljoen euro. Deze cijfers maakt de BOM vandaag bekend.
BOM begeleidde in 2015 dertig bedrijven bij hun investeringen in Noord-Brabant
Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM: ‘Wij zijn bijzonder blij met deze resultaten. Niet alleen het scheppen van werkgelegenheid geeft de regionale economie extra impulsen, van de aanwezigheid van deze buitenlandse bedrijven profiteert maar ook de omgeving. Het geeft de dynamiek die Brabant nodig heeft.’
Tesla, Shimano en Huawei grote blikvangers
Grote blikvangers in 2015 zijn de komst van het hoofdkantoor van de Japanse producent van fietscomponenten Shimano en het Europese logistieke centrum van de telecomgigant Huawei. De BOM was het afgelopen jaar ook betrokken bij belangrijke investeringen van al in Brabant gevestigde buitenlandse bedrijven. Zo vergrootte de Amerikaanse modeketen Forever 21 haar Europese distributiecapaciteit in Bergen op Zoom en opende Tesla een nieuwe assemblagefaciliteit voor elektrische auto’s in Tilburg.
Met de komst van verpakkingsbedrijf Inmark in Raamsdonkveer en aardappelverwerker Lamb-Weston Meijer naar Breda raken de investeringen verschillende sectoren en branches. De buitenlandse bedrijven dragen daarmee bij aan een duurzame versteviging en groei van de hele Brabantse economie, aldus de BOM.
Voor de toekomst neemt de BOM belangrijke ontwikkelingen waar. Zo speelt de logistieke sector een belangrijke rol in Brabant. Pelle: ‘We zien in deze sector bovengemiddelde aandacht vanuit Fashion, Life Sciences en High Tech. De ligging van Brabant binnen Europa is bijzonder gunstig, met snelle verbindingen via weg, water en spoor tussen de grote havens en de rest van Europa.’
‘De geplande komst van Shimano naar Eindhoven is tekenend voor de hoogwaardige kennis die beschikbaar is in de regio zoals de High Tech Campus Eindhoven, Holst Center en Technische Universiteit Eindhoven. Dit is een goed voorbeeld van hoe een ecosysteem aantrekkingskracht biedt voor buitenlandse organisaties, dit zien we niet alleen bij high tech systems maar ook binnen bijvoorbeeld agrifood en life sciences ”, zegt , Manager Foreign Investments.
‘Er is in West-Europa al jaren sprake van een teruglopende instroom van buitenlandse investeringen. Nederland en Brabant weten tot nu toe hun positie te behouden. Aandachtspunt, zowel nationaal als regionaal, is de aanwezigheid van hoogwaardig logistiek vastgoed en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. De aanwezigheid van researchers, maar ook engineers, productie- en logistieke medewerkers zijn cruciaal om aan de vraag te voldoen van buitenlandse bedrijven.’
Brabant kent naast de projecten waar de BOM actief bij betrokken is geweest, ook nog andere buitenlandse investeringen zoals de komst van Primark in Roosendaal, Menlo Logistics in Eindhoven en de uitbreiding van Mars in Veghel. Ook waren er bijzondere strategische overnames: AstraZeneca (UK) nam Acerta Pharma over (de grootste overname in Nederland ooit op farmaceutisch gebied), Assembléon werd overgenomen door K&S (Singapore) en Fokker Landing Gear door GKN (UK).
Projecten in sectoren logistiek, high-tech, life sciences en agrifood
De vooruitzichten voor 2016 voor foreign investments in Brabant zien er gunstig uit. Vanuit een goed gevulde projectenportefeuille (ongeveer 300 projecten), ziet de BOM voor 2016 de grootste dynamiek vanuit Verenigde Staten en Azië, in de sectoren logistiek, high-tech, life sciences en agrifood. Met een ervaren team en een steeds sterkere samenwerking met regionale partners, zoals Rewin, Brainport, gemeentes en campussen, hoopt de BOM in 2016 de positieve lijn voort te zetten.