Disca 2015 link ’s Grote Nederland Win-Win-Talk-show.

0

De veelzijdigheid van de Nederlandse industrie aan tafel voorafgaande aan de DISCAOver plassen, passie en passwords.

Composiet is sexy, de sluizen van Flevoland kunnen open – ook allemaal tegelijk –, goed leidinggeven doe je door toe te geven dat je het ook niet weet en plassen in een andere richting dan je praat is buitengewoon lastig. Om er maar een paar uitspraken uit te pikken die het zeer uiteenlopende ondernemersgezelschap deed op 25 november aan tafel bij het professorale talkshowhostduo Arjan van Weele en Maarten Steinbuch. Voordat het diner en de Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2015 werden opgediend, was het al smullen geblazen.

Fox-IT,  Tesla gebruikt chip van twintig jaar oud.

Hoe modern de volledig elektrische Tesla ook is, er zit een belangrijke chip in die al bijna twintig jaar oud is. De sluizen van Flevoland zijn van buitenaf open te zetten, ook allemaal tegelijk. En de ondernemer die denkt zijn cyberactiviteiten goed beveiligd te hebben, zou eens moeten nagaan of zijn klanten – waar hij remote onderhoud pleegt – ook wel zo goed zijn afgeschermd van hackers: veel cyberinbraken vinden plaats via een aan een klant geleverde machine of module. Om maar een paar van de weetjes te noemen die het team van Fox-IT al werkende weg heeft ontdekt. Marcel van Oirschot, commercieel directeur Benelux van het cybersecurity-bedrijf, maakte tijdens het interview met Van Weele en Steinbuch glashelder duidelijk dat je als bedrijf veilig wanen voor hackers ronduit naïef is. En die naïviteit komt hij in zijn werk regelmatig tegen. ‘Zeker als je eenmaal een password hebt, kun je heel veel ip-geheimen achterhalen. En dat hangt vaak op het prikbord bij de secretaresse achter de balie.’ Veel van het speurwerk is in opdracht, om te testen hoe goed of slecht de beveiliging is. Of om bij rechtszaken na te gaan of iemand een bepaalde e-mail daadwerkelijk niet ontvangen heeft. ‘En ook als er data is ontvreemd, valt vaak goed na te gaan dat dat het geval is en waar de informatie terecht is gekomen.’ Het personeel van Fox-IT bestaat deels uit gewezen hackers die vaak al ‘vanaf de kleuterschool’ actief zijn op het internet, maar nu ‘aan de goede kant’. Daags voor het interview in Boerderij Mereveld bij Utrecht is het bedrijf overgenomen door de NCC Group, een wereldwijd team van meer dan 1.500 professionals, verspreid over dertig locaties op drie continenten. ‘Dit geeft ons meer internationale slagkracht en zo kunnen we onze klanten beter, want van fysiek dichterbij, bedienen.’

LinkMagazine_DISCA15_Talkshow foto 2William Pijnenburg  AAE

Ook William Pijnenburg van AAE kreeg het professorale talkshowhostduo van de TU Eindhoven (TU/e) goed op de praatstoel. De dga en ceo van de Helmondse machinebouwer zit dan weliswaar nauwelijks op de social media – ‘maar 11 connecties’, had Van Weele geconstateerd –, maar is wel degelijk een sociaal bewogen man. Tijdens een open dag had Steinbuch hem vol passie horen vertellen over zijn bedrijf en de technologische hoogstandjes die daar worden uitgevoerd, ten overstaan van schooljeugd. Pijnenburg: ‘Het enthousiasmeren van jongeren voor techniek doen we in Nederland niet goed, terwijl het werken en omgaan met de jeugd echt iets fantastisch is. De docenten die erbij aanwezig waren, hebben laten weten volgende keer met vier bussen te komen.’ En zonder die sociale inslag kun je ook niet twee keer achtereen de leidinggevende zijn van het ‘best managed’ Nederlandse mkb-bedrijf, van 2013 en 2014. ‘En ik denk ook van 2015’, verzekerde Pijnenburg met een grijns.

‘Door eerlijk te zijn en jezelf kwetsbaar op te stellen. Zelf weet en kan ik ook niet alles en maak ik fouten. Durf fouten te maken om ervan te leren’, verwoordde hij zijn stijl van leidinggeven. Maar heel veel weten hij en zijn medewerkers natuurlijk wel, lichtte hij toe hoe hij als eerstelijnstoeleverancier onder de prijsdruk van oem-klanten uitkomt: ‘Zorg dat je op kennis gebenchmarkt wordt, dan valt er goed over de prijs te praten.’

2theloo  Bas Koets: ‘making the absolute most of your toilet break

De zaal kwam pas echt los bij de derde gast, Bas Koets, en dat had ongetwijfeld te maken met de herkenbaarheid van diens businesscase: ‘making the absolute most of your toilet break’. In het Engels gesteld, want 2theloo gaat met zijn wc-concept inmiddels – met succes – de hele wereld over. Wordt dat concept in elke cultuur op dezelfde manier toegepast, wilde een vragensteller uit de zaal weten. ‘In grote lijnen wel, al zijn in sommige landen de afstanden tussen de urinoirs wat groter en de tussenschotten wat hoger. Maar overal wordt bovenal een schoon toilet zeer op prijs gesteld.’ Dat schoonmaken is part of the deal die 2theloo met zijn retailklanten sluit, maar dat blijkt niet in elk land even gemakkelijk te regelen. Zo is het Nederlandse bedrijf in een rechtszaak terechtgekomen met Franse madams pipi, van wie afscheid werd genomen toen zij niet aan de hoge standaarden voldeden. ‘We staan voor reinheid en vriendelijke service. Schoonmaken konden ze nog wel, maar de vriendelijkheid ontbrak. En Frankrijk is een ramp qua vergunningen.’ Aldus Koets die, gezeten op een podium middenin het publiek, moeite had goed in de microfoon te praten en zijn vragenstellers in de zaal aan te kijken: ‘Bij het plassen is richten dan net zo lastig’, wist de international program manager uit persoonlijke ervaring.

Sexy

De vierde interviewee had het over risico’s van weer een hele andere aard. ‘Het grootste is dat we de vraag niet aankunnen. Gelukkig zijn wij sexy. Studenten blijven graag bij ons plakken’, vertelde Frans van de Ven van Airborne Composites Automation over de aantrekkingskracht van zijn succesvolle onderneming, actief in onder meer de aerospace, de getijdenenergie en mogelijk straks de automotive. Een volledig interview met hem staat in deze Link op pagina 36.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics