In het kort geding dat Airbus Defence and Space Netherlands aanspande tegen PM Aerotec en PM over de levering van reeds betaalde structuurdelen voor de Ariane 6 motorframes stelde de rechter vandaag Airbus in het gelijk. Dit betekent dat de structuurdelen waarop op 28 mei 2019 door Airbus beslag is gelegd, naar de productiefaciliteit in Oegstgeest kan worden vervoerd, de productie volgens planning kan worden hervatten en de leveringen voor Ariane 6 veilig gesteld kunnen worden, aldus Airbus in een persverklaring.
Twee weken geleden stonden Airbus Defence and Space Netherlands en het Hengelose PM Spacetec tegenover elkaar in de rechtszaal in Almelo. Inzet was de levering van onderdelen voor motorframes voor de Ariane 6-raket. Spacetec wilde die niet leveren tegen de afgesproken maximum prijs van 1,1 miljoen euro. De leverancier wilde ook 1,2 miljoen euro aan meerkosten betaald zien, die in rekening waren gebracht door zijn eigen leverancier, de zusteronderneming PM Aerotec, onderdeel van dezelfde PM Group, eigendom de Hengeloër Joep Henk Lüth.
In reactie op de uitspraak van de rechter benadrukt Airbus het belang van goede ketensamenwerking voor de ruimtevaartsector: ‘In de ruimtevaart vormt samenwerking de sleutel tot succes. Geen raket of satelliet komt tot stand zonder intensieve samenwerking tussen landen, bedrijven en instituten. Voor de ontwikkeling van hightech producten voor de ruimtevaart werkt Airbus Defence and Space Netherlands al decennia samen met duizenden partners en toeleveranciers. Zo ook met goed resultaat voor de productie van de motorframes voor de nieuwe Europese Ariane 6 lanceerder. De tijdsdruk en complexiteit maken een tijdige levering van subonderdelen in deze toeleverketen cruciaal. Airbus Defence and Space Netherlands wil in dat licht benadrukken dat de levering van de twee motorframes voor Ariane 6 op schema ligt.’