Passie voor de industrie: driver voor Link én jubileumcadeau

0

De redactie van Link Magazine heeft de uitgevers John en Mireille van Ginkel, in het kader van het 20-jarig bestaan van de uitgave, een bijzonder kunstwerk geschonken. Het is een bronzen uitvoering van het jubileumlogo, van de hand van Harry Vranken. Niet alleen een begenadigd kunstenaar, maar ook iemand met een passie voor de industrie. Dezelfde passie waaruit Link is ontstaan. Het kunstwerk is overhandigd onder het genot van een etentje, vrijwel exact op de dag dat Link Magazine nummer 1 in februari 1999 van de persen rolde.

Passie voor maakindustrie brengt Link magazine en kunstenaar bij elkaar

Harrie Vranken was maanden met het kunstwerk bezig geweest toen hij nog eens goed naar de tekst keek. ‘Twintig jaar? Dan is Link ontstaan in een tijd dat de industrie in Nederland stevig onder druk stond. Impopulair was bij politiek en jongeren.’ De Hengelose kunstenaar wist dat omdat hij, voordat hij eind vorig jaar met pensioen ging, EZ-beleidsmedewerker was bij zijn gemeente. En in die rol was hij in de jaren negentig nauw betrokken bij allerlei activiteiten om ‘de industrie weer de plek te geven in de samenleving die het verdient’. ‘Ik realiseerde me toen al terdege dat de industrie een stuwende kracht is van de economie. Dat terwijl in die tijd, door de opkomende globalisering, steeds meer productieactiviteiten naar China verdwenen en de landelijke politiek daar totaal geen aandacht voor had.’ En dat raakte Vranken, ook persoonlijk. ‘Ik had en heb een passie voor de industrie. In mijn studententijd heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt, onder andere bij gieterijen in Duitsland waar ik voor het eerst met het bronsgieten in aanraking ben gekomen. En later als beleidsmedewerker van de afdeling Brabant van VNO. Ik ben in zoveel bedrijven geweest, waar allerlei bijzondere innovaties ontstonden, aan processen en materialen… Tegenwoordig het printen van metaal, heel fascinerend. En ga eens kijken in een bedrijf als Boessenkool. Daar kijk je echt je ogen uit, zo bijzonder waar ze daar mee bezig zijn.’

Met die bevlogenheid voor de sector was Vranken dan ook een enthousiast deelnemer aan het Industriestedenoverleg, waaraan in eerste instantie, in 1993, alleen Hengelo, Enschede, Zaanstad en Tilburg deelnamen, maar dat zes jaar later ook steden als Eindhoven, Deventer, Emmen en Almelo telde. Met als doel tot uitwisseling te komen van ideeën over hoe de industrie in de eigen gemeente gerevitaliseerd kon worden. Hoe het innovatievermogen een impuls gegeven kon worden. Één van de ideeën was het gericht op het versterken van de interactie tussen kennisinstellingen en bedrijven, herinnert Vranken zich. ‘Wij hebben, samen met de gemeente Enschede, met als trekker de Verenigde Maakindustrie Twente – de voorloper van de huidige Verenigde Maakindustrie Oost-Nederland – , een project opgezet om onderzoekers van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente drie dagen rond te laten lopen bij industriële bedrijven. Voor een quick scan, om zo te achterhalen wat ze voor die ondernemingen zouden kunnen betekenen. In alle betrokken steden zijn dergelijk projecten uitgevoerd en die hebben er stevig aan bijgedragen dat de relatie kennis-instellingen-bedrijven nu een heel andere is. Toen was er veel afstand, kennisinstellingen waren het niet gewend zich met praktische toepassingen bezig te houden en samen te werken met bedrijven. Wellicht vanwege het toen zo gekoesterde ideaal van academisch vrijheid. Tegenwoordig zijn die contacten veel gemakkelijker te leggen’, aldus Vranken.

Een ander traject waar hij met veel plezier aan terugdenkt heeft geresulteerd in het High Tech Systems Park op het vroegere bedrijventerrein van Thales in Hengelo. ‘We hebben daar in Den Haag flink voor moeten lobbyen, want het werd al gauw gezien als ongeoorloofde staatssteun. Maar nu ligt daar toch een prachtig complex, met veel nieuwe gebouwen, voor Thales, maar ook voor allerlei nieuwe bedrijvigheid.’

Toen zijn fietsmaat en hoofdredacteur van Link Magazine hem eind vorig jaar vroeg een bronzen kunstwerk te maken ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van dit blad, pakte Harrie Vranken die klus met graagte op. Om een vriend een dienst te bewijzen, een technische uitdaging aan te gaan én omdat hij als lezer van Link al een jarenlange band had met het magazine. Dat Link is ontstaan uit precies dezelfde passie die hem decennialang hebben gedreven, trof ‘m pas toen hij kunstwerk inpakte, voor verzending naar de uitgevers van Link.


De redactie van Link Magazine heeft de uitgevers John en Mireille van Ginkel, in het kader van het 20-jarig bestaan van de uitgave, een bijzonder kunstwerk geschonken.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics