Hanskamp wint met koeientoilet Achterhoek Open Innovatieprijs

0

De Achterhoek Open Innovatieprijs is in de wacht gesleept door Hanskamp. Het bedrijf uit Doetinchem heeft de onderscheiding ontvangen voor het Cowtoilet. Een systeem dat de koe op ingenieuze wijze stimuleert zijn plas in een speciaal ontworpen urinoir te doen. Zo wordt voorkomen dat de urine zich mengt met de mest waardoor er ammoniak vrijkomt die uiteindelijk de biodiversiteit aantast, aldus de directeur Henk Hanskamp. De opgevangen urine kan worden omgezet in meststoffen die de boer weer over zijn land kan uitrijden, zo duidde hij de win-win van zijn koeientoilet die hij volgend jaar op de markt hoopt te brengen. Hanskamp kreeg de prijs, een sculptuur en een geldbedrag, overhandigd uit handen van de winnaar van vorig jaar, Gerben Heideman van Varex Imaging. De twee runners-up waren Convergence Industry uit Enschede en Drop2Drink uit Hardenberg. Het event vond plaats in Het Innovatiecentrum in Ulft.

Compilatie van De Achterhoekse Open Innovatieprijs

De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie. Iedere ondernemer die technologisch innoveert maakt kans op de prijs, mits hij daartoe in openheid samenwerkt met één of meer partners. Immers, een belangrijke doelstelling van de award is open innovatie te bevorderen, vanuit de overtuiging dat die wijze van innoveren het concurrentievermogen van de industrie vergroot. Kanshebbers hoeven echter niet in de Achterhoek gevestigd te zijn. Vandaar dat een flink deel van de 31 inzendingen vanuit andere regio’s afkomstig zijn, waaronder ook één uit Duitsland.

Finale keuze

De jury bestond uit voorzitter Wybren Jouwsma van Bronkhorst High-Tech, prof. Henk Volberda van de Amsterdam Business School en Arnold Stokking van TNO. Drie mensen die respectievelijk het bedrijfsleven, de wetenschap en de publiek-private samenwerking vertegenwoordigen. Zij hebben de drie finalisten geselecteerd. De finale keuze werd gemaakt door het publiek in de zaal. Dat werd over de inzendingen nader geïnformeerd aan de hand van drie filmpjes en de korte interviewtjes die presentator van de avond, Peter van Zadelhoff van RTLZ, had met de drie ondernemers.

Direct voorafgaand aan de bekendmaking gaf Stokking namens de jury aan dat alle drie finalisten met hun innovatie een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. ‘En ze hebben alle drie laten zien dat ze kennis hebben van het ecosysteem waarbinnen ze opereren en dat op een goede manier inzetten. Voorts zorgen ze er met hun uitdagende innovaties voor dat talent naar deze Achterhoekse regio wordt getrokken.’

De drie finalisten, hun innovaties en partners waren:

Convergence Industry


Convergence Industry

Convergence Industry uit Enschede heeft een lab-on-a-chip ontwikkeld waarmee DNA kan worden opgevangen in vloeistofdruppels ter grootte van enkele picoliters. Het product is ontwikkeld in samenwerking met het Uppsala Genome Center in Zweden, Samplix Aps en Statens Serum Institut uit Denemarken en Micronit Microtechnologies uit Enschede. Het product wordt bij Convergence Industries geproduceerd en is vorig jaar door het bedrijf op de markt gebracht. Inmiddels zijn er vijftien systemen verkocht.

Drop2Drink

Drop2Drink
Drop2Drink heeft met haar partners een waterzuiveringsunit ontwikkeld waarmee op veilige en betrouwbare wijze van regenwater drinkwater gemaakt kan worden. Voor de innovaties is samengewerkt met Wavin uit Hardenberg (buffering en opvang van regenwater), Intewa uit Duitsland (onderdelen voor het watercircuit), PB International uit Zelhem (ultrafiltratie membranen), Schneider Electric (besturingstechniek en automatisering), Mijn Waterfabriek uit Hardenberg (Kennis van regenwatersystemen), Wetlantec (helofytenfilters) en de Hoge School Arnhem Nijmegen (uitwerking businessmodel door vijf studenten). Het product gaat seriematig in Zelhem geproduceerd worden door PB International. Voor het op de markt brengen is de nieuwe onderneming D2D Water Solutions opgericht, gevestigd te Hardenberg.

Hanskamp
Hanskamp heeft de CowToilet ontwikkeld waar de koe kan plassen. Met als belangrijk voordeel het afvangen van de broeikasgas ammoniak. De veehouderij is voor 90 procent verantwoordelijk voor de ammoniakuitstoot. Nederland moet in 2030 25 procent ammoniakreductie hebben bereikt. Het CowToilet reduceert 56 procent, aldus Hanskamp. Partners zijn IQue digital media design uit Emmer Compascuum, Jadap International uit Eibergen, MetalWork Pneumatic uit Ede en Locis adviseurs uit Varsseveld. Het product zal door een aantal van deze partners ook geproduceerd gaan worden. Hanskamp, gevestigd in Doetinchem, gaat de CowToilet medio 2020 op te markt brengen.

Partners van de Open Achterhoek Innovatie prijs: CIVON, RCT Gelderland, Smart Industry Boost en VNO NCW Achterhoek. Event Partner is Link Magazine.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics