In de provincie Limburg bevindt zich een fors aantal internationaal grote logistieke bedrijven evenals een groot aantal logistieke MKB-bedrijven en start-ups. Dit geldt met name in de regio Venlo. De logistieke sector in de provincie is dan ook van groot belang. Om een leidende positie te behouden is voortdurende innovatie nodig. Daarom slaan Universiteit Maastricht en Provincie Limburg de handen ineen om de logistieke sector in de regio en Nederland verder te ontwikkelen met innovatieve supply chainoplossingen. Daartoe richten de UM en provincie het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) op. Dit instituut zal worden gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo en zal vanaf zomer 2019 operationeel zijn.
In onze huidige samenleving spelen transport, logistiek en toeleverketens een steeds prominentere rol bij het tegemoet komen aan de toenemende en vaak conflicterende eisen van de eindklant op het gebied van prijs, kwaliteit, snelheid/flexibiliteit en duurzaamheid. Het juist afstemmen van vraag en aanbod stelt de sector voor complexe supply chain-uitdagingen, waarbij de diverse belanghebbenden ieder hun eigen belangen en percepties hebben. Ook in sectoren die niet primair logistiek van aard zijn, zoals voeding en gezondheid, wordt de rol van logistiek steeds prominenter. Innovatie is daarom noodzakelijk.
Joost van den Akker (gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur): “Logistiek is een belangrijke economische sector in Limburg met vele innovatieve bedrijven. Investeren in de logistieke hotspotpositie van Limburg is cruciaal. Limburg dient de meest duurzame, innovatieve en hightech logistieke hotspot van Europa te worden. Een ambitie die we samen met de UM en ook met ander partners zoals Fontys, Smart Logistics Centre Venlo en Centrum Logistiek Vakmanschap oppakken in het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI).”
Nick Bos (lid College van Bestuur UM): “De UM wil de komende jaren vooral inzetten op thema’s en onderwerpen die de verbindingen tussen de Brightlands Campussen en hun omgevingen versterken. Hierbij ligt de nadruk op duurzaamheid en duurzame oplossingen. Supply chain innovation is zo’n campusoverstijgend aandachtsgebied.”
Het BISCI zal gaan werken vanuit een holistische visie op supply chain-management. Daarbinnen onderscheidt het BISCI vier invalshoeken: logistiek, operations, inkoop en marketing. Hoewel deze deelgebieden elk hun eigen wetenschappelijke basis hebben, raken ze in de praktijk meer en meer geïntegreerd en afhankelijk van elkaar. Het oplossen van logistieke vraagstukken middels een holistische en integrale supply chain benadering vergroot de kans op innovatieve oplossingen.
De doelstelling van het instituut is om supply chain-innovatie aan te jagen. Om dit mogelijk te maken is cutting-edge onderzoek en het trainen van professionals/leiders een noodzaak. De drie kernactiviteiten van het instituut bestaan dan ook uit: aanjagen supply chain-innovatie; onderzoek en opleiding en executive trainingen.
Het instituut jaagt slimme en duurzame supply chain-innovaties na door oplossingen voor vragen uit de markt te ontwikkelen die rekening houden met de volgende generaties. Co-creatie en samenwerking met het supply chain-ecosysteem staan hierbij centraal. Hierbij richt het instituut zich aan de aanbodkant op het leggen van verbindingen tussen de afzonderlijke Brightlands campussen en samenwerking met andere kennisinstellingen op het vlak van supply chain management. Aan de vraagkant zal het instituut oog hebben voor de karakteristieke verschillen tussen de logistieke sector in Noord- en Zuid-Limburg en de vraagstukken van diverse ketenpartijen, zoals verladers, logistieke dienstverleners en andere ketenpartners in het algemeen.
Om supply chaininnovatie aan te jagen is sociale innovatie onmisbaar. Supply chain-professionals in het veld zullen moeten worden getraind en begeleid om de technologische innovaties effectief te kunnen implementeren.
Daarnaast zal de toekomstige generatie supply chain-leiders moeten worden opgeleid om de noodzakelijke logistieke transformaties in goede banen te leiden. Kennis uit de cutting edge onderzoeksprogramma’s vormt de inhoudelijke basis voor de opleidingen voor professionals en de executive programma’s voor leiders.