Samen met de North Sea Foundation en de Natuur & Milieu-organisatie starten Van Oord en Eneco een uniek project om de natuurlijke onderwaterkenmerken rond windparken te herstellen: “the Rich North Sea”. Een proefproject op het windmolenpark Luchterduinen van Eneco zal onderzoeken hoe natuurbehoud en duurzame energieopwekking elkaar kunnen versterken.
Het demonstratieproject zal bij alle offshore windparken knowhow en mogelijk een blauwdruk bieden voor onderwater natuurherstel, zodat dit snel standaard kan worden bij het bouwen van nieuwe windprojecten. Voor de Nederlandse sector van de Noordzee zijn de komende jaren tal van grote nieuwe windparken gepland. Met het nieuwe project willen Van Oord, Eneco, Natuur & Milieu en de North Sea Foundation aantonen dat natuurbehoud en duurzame energieopwekking voor beide partijen voordelig kunnen zijn.
Naast dit project bereidt Van Oord ook een oesterproject voor op de innovatiesite Borssele V. Dit zal ons inzicht in het versnellen van het herstel van oesters in de Noordzee vergroten, wat erg belangrijk is om de biodiversiteit daar te verbeteren.
Ideale locatie
Het gebruik van trawlnetten is verboden in windparken en het leven in zee kan zich aan de steektorens hechten. Dit maakt windparken de ideale locatie voor proactieve versterking van natuurlijke onderwaterfuncties. Verschillende soorten kunstmatige rifsystemen en oesters zullen in het windpark worden geplaatst. De oesters produceren larven die bijdragen aan de vorming van een grootschalig rif dat vervolgens allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, vissen en zeehonden.
Rijke Noordzee
Menselijke interventie en ziekten hebben geleid tot het vrijwel volledig verdwijnen van natuurlijke riffen, vaak schelpdierbedden, uit de Noordzee. Riffen spelen een belangrijke rol onder water, filteren water en fungeren als een aanhechtingspunt en bron van voedsel. Tijdens het pilootproject zullen de organisaties de optimale onderwateromstandigheden onderzoeken om de natuur weer te laten bloeien. De opgedane knowhow zal gaan naar het opstellen van een blauwdruk die kan worden toegepast op toekomstige windparken.
Vanaf dit najaar
De rifconstructies zullen dit komende najaar worden geplaatst in het windpark van Eneco in Luchterduinen met een Van Oord-installatieschip. De kunstmatige riffen zullen bestaan ??uit “rifballen” en kooien met volwassen oesters. Deze zullen larven produceren die vervolgens zullen bijdragen aan de creatie van een grootschalig rif met allerlei andere soorten – een ware kwekerij voor biodiversiteit. Hoe de natuur zich binnen de pilot ontwikkelt, wordt bijgehouden in een wetenschappelijk onderzoeks- en monitoringprogramma in samenwerking met consultants van Waardenburg en Wageningen Universiteit en Researchcentrum.