Smart Industry is meer dan een technisch onderwerp rondom nieuwe kennis en innovatie voor de industrie. Hoe zien banen er straks uit, welke technologie staat er op de werkvloer, hoe zien slimme producten en diensten er uit en hoe werken bedrijven samen in ketens en binnen gedigitaliseerde fabrieken om die producten en diensten te realiseren. Dit moet met minder grondstoffen en gebruik van energie en goed opgeleide mensen in uiterst productieve omgevingen.
Vandaag wordt een Implementatieagenda met de transformaties voor bedrijven en een nieuwe, brede Smart Industry roadmap met de onderzoeksvragen voor kennisinstellingen gepresenteerd. De roadmap beschrijft de hightech, ICT, sociaal-economische onderzoeksagenda voor de komende jaren. Voorbeelden van onderwerpen zijn 3D printing, robots, digital twinning, data delen, slim onderhoud en mensgerichte technologie. Aanleiding voor deze roadmap waren de vele vragen uit het publiek voor de nationale wetenschapsagenda en de politiek discussie rondom sleutel technologien en maatschappelijke uitdagingen.
Vanuit de topsectoren wordt aan de onderzoeksinstellingen (Universiteiten, HBO, TNO, etc) gevraagd deze onderwerpen uit te diepen en de kennis in te zetten bij de ondersteuning van de 8 bedrijfstransities: slim produceren, flexibel produceren, slimme producten en diensten, digitale ketens, digitale fabriek, duurzame fabriek en slim werken.