Elf smart city&living-starters gekozen voor nieuwe Startupbootcamp

0

Het nieuwe Smart City & Living-programma van startup-accelerator Startupbootcamp is begin deze week van start gegaan. Na een intensieve selectie zijn de elf startups met de slimste technologie op het gebied van The Internet of Things (IoT), Urban Planning, Smart Mobility, Smart Retail en Smart Living verkozen om deel te nemen. Startupbootcamp ontving ruim driehonderdenvijftig aanmeldingen, afkomstig van over de hele wereld. Op 11 april begint het traject, waarin de teams gedurende drie maanden begeleid en geaccelereerd worden tot volwaardige bedrijven die klaar zijn om de markt te bestormen. Deze drie maanden worden op 8 juli afgesloten met Demo Day.

Het is voor het tweede jaar dat jonge bedrijven uit de Smart City & Living-sector zich konden aanmelden voor dit programma. De vorige lichting startups was een erg succesvolle. Bedrijven als trakkies. en ComfyLight wisten veel kapitaal op te halen en groeiden flink. En het Nederlandse Sustainer Homes, dat een geheel zelfvoorzienende offgrid woning levert, ging een samenwerking aan met Eneco, dat meteen het eerste exemplaar in bruikleen nam en voor de ingang van het hoofdkantoor plaatste.

Op 8 en 9 maart hebben de top 19 teams coaching van een groot aantal Startupbootcamp-mentoren gekregen, waarna zij gisteren aan het eind van de dag een pitch verzorgden. Aan de Startupbootcamp-mentoren en –teamleden vervolgens de lastige taak om de bedrijven te kiezen met de meeste potentie. Alleen al vanwege het gevarieerde assortiment aan startups, producten en afzetmarkten een uitdaging. Van geautomatiseerde kalibratie van vliegveldverlichting met drones (Canard) tot tablets in taxi’s om reizigers in hun ‘verloren’ reistijd contextafhankelijke advertenties te laten zien (Cabture) en een matchmakingplatform voor werkstudenten en consumenten die op zoek zijn naar een babysitter of schoonmaker (De Vinderij). Bijzonder was ook de deelname van de van oorsprong Chinese startup Dipper, dat 3D-simulatiesoftware levert.

 

Volgens programmamanager Sal Matteis was de selectie absoluut geen uitgemaakte zaak: “Het kiezen van de teams die we meenemen is altijd moeilijk. In dit geval zelfs zo moeilijk dat we zijn gegaan voor elf startups, in plaats van de gebruikelijke tien. Ze hebben alle negentien een grote indruk gemaakt op de mentoren en het Startupbootcamp-team. Maar voor acht van hen komt het programma helaas nog wat te vroeg. Ik denk dat we met deze klas van elf uitverkorenen een veelbelovende lichting Smart City & Living-startups hebben samengesteld.”

Dit zijn de elf geselecteerde startups. Zij komen uit acht landen, drie startups zijn van Nederlandse bodem:

  • Cabture (Nederland): Cabture levert taxi-advertenties en contextuele user engagement experiences, via tablets aan boord.
  • Virgla (Tsjechië): Stelt merken in staat met klanten te interacteren, verbinden en ze te belonen via een eenvoudig platform.
  • Twingz (Oostenrijk): Een datamanagementoplossing voor thuis, om energieverbruik te meten en suggesties te bieden hoe dit te verbeteren.
  • Dipper (China): 3D-simulatiesoftware en dataverwerking voor steden, natuurlijke bronnen, luchthavenbeveiliging en meer.
  • Canard (Spanje): Drone- en 3D-software om start- en landingsbanen, en bijbehorende verlichtingssystemen van luchthavens, kostenefficiënt te inspecteren. Ook uit te breiden naar olie/gasleiding- en windmoleninspecties.
  • MyStay (Tsjechië): Een hotelcommunicatiesysteem dat hotelgasten kunnen gebruiken als een virtuele assistent die hen tijdens het gehele verblijf ondersteunt.
  • ParkEagle (Nederland): Een subscription-based, full-service parkeeroplossing voor steden en bedrijven.
  • Nuklius (Groot-Brittannië): Een web en mobiele app die teammanagers van bedrijven in staat stelt bekwame mensen te rekruteren voor hun projecten. Helpt talent te ontsluiten binnen een organisatie.
  • Quicargo (Israël): Een real-time bidding platform dat verladers in staat stelt vrije laadruimte te boeken op een betaalbare en gemakkelijke manier.
  • The Construct (Polen): Een Virtual Reality-app voor telefoons die je gebouwen laat ervaren, voordat ze gebouwd zijn. Voor architectenbureaus en onroerendgoedbedrijven.
  • De Vinderij (Nederland): Een netwerkplatform van studenten die zorg bieden aan mensen van alle generaties: als babysitter, interieurverzorger en hulp voor senioren.

 

Startupbootcamp is gestart in 2010 en uitgegroeid tot een internationaal accelerator-programma voor startups met twaalf programma’s in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Eindhoven, Istanboel, London, Miami, New York en Singapore. Het mentor- en alumninetwerk is verspreid over meer dan vijftig  landen. Meer informatie kun je vinden op:

 

Het Startupbootcamp Smart City & Living-programma is gericht op het accelereren van tech-startups in de Smart City-sector. Deze bedrijven houden zich bezig met thema’s als The Internet of Things, Open Data, Smart Health, Smart Energy en Smart Home. Voor meer informatie, ga naar http://www.startupbootcamp.org/accelerator/smart-city-living.html

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics