Afgelopen maand vond de grote finale plaats van de Achterhoek Open Innovatieprijs (AOI). Deze competitie biedt bedrijven de kans om hun duurzame, technologische en innovatieve ideeën te presenteren. Het doel? Bijdragen aan een sterker en toekomstbestendiger ondernemersklimaat in de Achterhoek. Henk Janssen, bestuurslid van de AOI, zegt hierover: “De nuchtere, toch wel bescheiden Achterhoekers mogen best wat trotser zijn. Iedere ondernemer draagt bij aan het promoten van de regio. De AOI biedt hiervoor een platform.”
Drie innovatieve finalisten
Dit jaar waren er acht inzendingen genomineerd. Hieruit selecteerde de jury de drie meest veelbelovende innovaties. Tijdens de finale in het Amphion in Doetinchem mochten zij hun ideeën presenteren. De Technologie & Zorg Academie Achterhoek (TZA) presenteerde de Tech InfoBike. Deze innovatieve fiets brengt zorgtechnologie letterlijk dichterbij en maakt het zo toegankelijker. Mach-C stond op het podium met een AI-model dat kuikens diervriendelijker en nauwkeurig telt in de bak waarin ze geboren worden. De grote winnaar is de SMARTbulk van Welgro: een systeem dat foutlossingen voorkomt bij het lossen van veevoer.
Finalist Mach-C : Nederlandse bedrijven staan wereldwijd bekend om hun innovatieve automatiseringsoplossingen voor broederijen. Onze broedprocessen behoren tot de meest efficiënte en diervriendelijkste ter wereld. Maar een grote uitdaging blijft: het nauwkeurig tellen van kuikens op een nog diervriendelijker manier, een proces waarbij nu de kuikens nog, een voor een, van de ene in een andere bak geteld worden. Een afwijking van maximaal 2 kuikens per 1000 vraagt om nieuwe oplossingen.
Samen met een tech-partner, gevestigd op de Tech-Campus Eindhoven, die geavanceerde AI- en vision-technologieën ontwikkelt (o.a. voor vroegtijdige detectie van kankercellen in samenwerking met academische ziekenhuizen), werken we aan de oplossing. Streven is om de kuikens onaangeroerd te tellen in de bak waarin ze geboren zijn. Bij Mach-C kregen wij daarnaast de vraag hoe wij de volgende fase in efficiënt uitbroeden van eieren kunnen meten op basis van het aantal uitgekomen eieren en kuikenkwaliteit. We bevinden ons momenteel in de spannende prototypefase, en de resultaten zijn veelbelovend. Dankzij het gebruik van automatische segmentatie – waarbij we kuikens op foto’s en video’s segmenteren en de waarschijnlijkheid bepalen of het een kuiken is – komen we al zeer dicht bij de juiste aantallen. We gebruiken diverse pre-trained AI-modellen die ons helpen het beste resultaat te bereiken.
Technologie & Zorg Academie Achterhoek (TZA): TZA is een uniek platform waar ervaringen, praktijkgericht onderzoek en onderwijs samenkomen in een netwerkorganisatie. De TZA biedt een laagdrempelige omgeving waar zorgprofessionals, zorgbehoevenden en hun sociale omgeving, technologische oplossingen kunnen ontdekken en uitproberen om de zorg toekomstbestendig te maken. De TZA Achterhoek is een coöperatieve vereniging die zich richt op bewustwording, acceptatie, adoptie en opschaling van bewezen technologie in de regio. Door samen te werken met kenniskringen en denktanks wil de TZA kennisoverdracht en de verbinding in de regio versterken. Van 15 aangesloten organisaties zijn ze inmiddels doorgegroeid naar 30 aangesloten organisaties. Een van de voorbeelden van het praktijkgericht zijn en dingen waarmaken, bewijst het project van de Tech InfoBike. Het is een echte fiets die duurzaam gebouwd is en gebruikt kan worden in de regio. Ontstaan vanuit de behoefte van de aangesloten organisaties om technologie toegankelijk en dichtbij te brengen. Zo kunnen zorgprofessionals laagdrempelig nieuwe zorg technologieën ontdekken en uitproberen. Een mooie manier om veel mensen op een interactieve manier met zorgtechnologie kennis te laten maken!
Slimme oplossing voor de marktvraag
Bij het fout lossen komt voer in de verkeerde silo terecht. Een kostbare fout die in de dagelijkse praktijk veelvuldig voorkomt. Met dit probleem klopten klanten aan bij Welgro. Zij zijn gestart met de ontwikkeling van wat inmiddels in de markt bekend staat als het SMARTbulk systeem: dé innovatieve oplossing voor het voorkomen van foutlossingen. Roel Lankveld, Continuous Improvement Engineer bij Welgro, legt uit: “SMARTbulk is een innovatieve digitale aansturing voor onze bulkwagens. Het systeem helpt chauffeurs om het juiste voer bij de juiste boer in de juiste silo te lossen. Dit gebeurt op basis van beeldherkenning en GPS. Dankzij een API-koppeling sluit onze software altijd naadloos aan op die van de voerproducent.” Voor het ontwikkelen van de juiste software is samengewerkt met Riwo en Prometheus.
Innovatie die verder gaat dan de vraag
Tijdens de ontwikkeling van het SMARTbulk systeem is nauw samengewerkt met klanten en eindgebruikers. Dit resulteerde in een systeem dat veel verder gaat dan het oplossen van de oorspronkelijke vraag. Roel: “SMARTbulk ondersteunt de chauffeur en neemt zelfs bepaalde taken over. Dit levert een substantiële tijdsbesparing per dag op. Voer komt met een optimale kwaliteit in de silo terecht en dankzij het efficiënte losproces worden brandstofkosten bespaard. Dit alles zorgt voor efficiëntie én een aanzienlijke kostenbesparing bij onze klanten. Daarnaast wordt een behoorlijke CO₂-reductie behaald.”
Trots op de regio
Inmiddels rijden er al 75 opleggers met het SMARTbulk systeem rond in diverse Europese landen, en de orders blijven binnenkomen. Roel: “De techniek blijft zich ontwikkelen dus wij blijven innoveren. Bijvoorbeeld door nog meer gebruiksgemak toe te voegen. Onze ambitie is om de nieuwe standaard te zetten voor onze klanten en de regio. Want dat de Achterhoek een innovatieve regio is voor de agrarische sector hebben we hiermee opnieuw internationaal bewezen.”
Een finale vol inspiratie
De finaleavond van de Achterhoek Open Innovatieprijs 2024 stond in het teken van samenwerking, creativiteit en innovatie. Studenten en docenten van het Graafschap College verzorgden een smaakvol diner, terwijl het SWLO (Studie-Werksucces met Leerorkest) de muzikale omlijsting bood. Twan Huys leidde de avond met ondersteuning van burgemeester Mark Boumans, en een reeks inspirerende sprekers betrad het podium.
“Ik vond het een topavond! Er werd gelachen en er was heel veel informatie. Mede dankzij de goede sprekers en het fijne publiek heb ik me geamuseerd.” – Twan Huys
Drs. Bob Ursem gaf een boeiende presentatie over de verbinding tussen innovaties, natuur en techniek. Floris Jan Sander presenteerde namens de Rabobank zeven opgaven voor een toekomstbestendige Achterhoek. De winnaars van de Steck Battle 2024, studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, deelden hun oplossing voor biodiversiteit rondom de Whemerbeek. De avond werd afgewisseld met twee mooie dansen, uitgevoerd door STUDIO IN DANS.
Henk Janssen, zichtbaar trots, vatte het samen: “We hebben met z’n allen weer iets heel moois neergezet! De genomineerde innovaties waren stuk voor stuk indrukwekkend. Niet voor niets staat de Achterhoek bekend als een innovatieve regio. Dit is onze kracht, en daar mogen we trots op zijn.”
Oproep bijdrage editie 2025!
De Achterhoek Open Innovatieprijs 2024 is mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren! Met hun steun hebben we een prachtige editie van dit event neergezet. Wil jij de AOI ook ondersteunen? Neem contact op met Henk Janssen om de mogelijkheden te verkennen: 06 51 58 30 25.