Onlangs was de kick-off van het NOVAMEM project, geleid door prof. Dimitrios Stamatialis van de Universiteit Twente. Wetenschapers van verschillende Nederlandse kennisinstellingen werken er samen met het bedrijfsleven aan nieuwe dialysemembranen die je permanent kunt gebruiken en die niet alleen kleine, maar ook grotere giftige moleculen uit het bloed verwijderen.
Nierpatiënten die dialysetherapie ondergaan moeten enkele keren per week naar het dialysecentrum. Dit is niet alleen belastend, maar doordat het bloed niet continu gezuiverd wordt, schommelen de concentraties van toxische moleculen in het bloed. Bovendien verwijderen huidige dialysetechnieken nauwelijks grotere giftige moleculen en toxines die gebonden zijn aan eiwitten. Doel van het NOVAMEM project is daarom het ontwikkelen van een nieuwe generatie dialysemembranen waarmee je het bloed continu kunt zuiveren en die ook de grotere toxines en de eiwitgebonden toxines uit het bloed kan verwijderen. De beschikbaarheid van dergelijke membranen brengt de draagbare kunstnier een belangrijke stap dichterbij en kan zo bijdragen aan de kwaliteit van leven van een grote groep patiënten.
PROJECT
Binnen het project werken onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA samen met wetenschappers van de Radboudumc en het Universitair medisch Centrum Utrecht en de bedrijven Neokidney Development B.V. en Aspen Oss B.V. Het project heeft een looptijd van drie jaar en krijgt een subsidie van 600 duizend euro van de Top sector Life Sciences and Health (Health~Holland).