Afgelopen week is het zonnepark van Vattenfall in de Eemshaven in gebruik genomen. Het park, gelegen op het terrein van de Magnum-centrale, draagt bij aan de verduurzaming van de energievoorziening in de noordelijke regio. De bijna 18.000 panelen hebben een capaciteit van 5,7 MW en leveren elektriciteit aan klanten van Vattenfall. Later dit jaar wil Vattenfall in Coevorden en Gasselternijveen nog 2 zonneparken opleveren, samen goed voor 9,2 MW.
Margit Deimel, directeur Grootschalig Zon en Batterijen bij Vattenfall, nam het zonnepark vandaag officieel in gebruik. ”Wat zo bijzonder is aan deze locatie, is dat we onze eigen grond slim gebruiken om een zonnepark in te passen in de bestaande infrastructuur. We gebruiken dezelfde kabels als de Magnum-centrale, zonder dat de leveringszekerheid in gevaar is gekomen tijdens de installatie. We merken nog wel eens dat onze grootzakelijke klanten wel zonne-energie op hun daken en terreinen willen, maar bang zijn dat hiermee hun bedrijfsvoering in gevaar komt. Hiermee laten we zien dat dit dus prima samen kan gaan.”
Draagvlak voor duurzaam
Zonnepark Eemshaven telt 17.727 panelen van elk 320 Wattpiek. Samen beslaan ze een oppervlakte van 34.397 m2. De bouw is mede mogelijk gemaakt door geïnteresseerden als klanten en omwonenden. Via crowdfunding zijn obligatiehouders aangetrokken, die – zonder daarvoor hun eigen dak beschikbaar te hoeven stellen – bijdragen aan een fossielvrije energievoorziening. Daar staat een rendement tegenover dat op kan lopen tot 5%, afhankelijk van de daadwerkelijke hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Hiermee vergroot Vattenfall het draagvlak voor duurzame oplossingen. Eerder werd een dergelijk ‘Samen in Zon’-project bij de centrale in Velsen opgeleverd. Voor de locatie Hemweg is de bouw van het zonnepark aldaar onlangs gestart.
Zon en batterijen in de noordelijke regio
Sinds de oprichting van de speciale bedrijfseenheid ‘Grootschalig Zon en Batterijen’ bij Vattenfall in 2017 zijn grote stappen gezet in zon. In Nederland heeft Vattenfall tientallen projecten in ontwikkeling, waarvan enkele projecten in de noordelijke regio, zoals Coevorden (6,7 MW) en Gasselternijveen (2,5 MW). In Heerenveen onderzoekt Vattenfall de mogelijkheden om met Thialf een ‘energiehub’ van het Noorden te ontwikkelen. Het zonnedak dat Vattenfall plaatste op het duurzame schaatsstadion kan daar batterijen voor evenementen en bouwplaatsen in de regio voorzien van groene stroom.