De nieuwbouw van Quooker telt een kleine zesduizend vierkante meter. Het totale bedrijfsoppervlak van Quooker wordt daarmee ruim 11.000 vierkante meter. Deze forse uitbreiding was nodig omdat het bedrijf in de afgelopen vijf jaar enorm is gegroeid. Zowel de omzet als het aantal medewerkers is verdubbeld. Daarom was extra ruimte nodig voor productiefaciliteiten, magazijnruimte en kantoren. Met die extra faciliteiten wil het bedrijf de groeiambities verwezenlijken en de internationale ambities verder uitbreiden.
Maakindustrie
Dit jaar worden wereldwijd zo’n 80.000 Quookers verkocht. Nederland is nog steeds de grootste markt, maar zestig procent van de verkochte Quookers werd naar het buitenland geëxporteerd. De komende jaren zal bij Quooker de nadruk liggen op verdere internationale groei. De productieafdeling van Quooker bevindt zich in Ridderkerk, hier vinden bijna alle werkzaamheden plaats. En dat wil de directie van Quooker, Niels en Walter Peteri, zo houden. Het familiebedrijf ziet volop kansen voor de Nederlandse maakindustrie, als maar volop wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Door voortdurende innovatie kunnen Nederlandse bedrijven nationaal en internationaal grote successen boeken, is de overtuiging van de broers Peteri. Het eigen succesverhaal is een goed voorbeeld. ‘Ontwerpers kunnen alleen écht innoveren als ze precies weten hoe een productieproces in elkaar zit. Door zowel productie als productontwikkeling onder één dak te hebben, kunnen echt vernieuwende producten, als de Quooker, gerealiseerd worden. Blijven innoveren is essentieel voor Nederlandse bedrijven, zeker gezien de toenemende concurrentie uit landen als China.’
Gebouw
Het nieuwe gebouw bestaat uit een uitbreiding van de kantoren, de productiehal en het magazijn. Voor het bouwkundige ontwerp benaderde Quooker Rob Smits van 3d0d buro. Eerder, in 2010 realiseerde 3d0d al een grote uitbreiding van Quooker. Het nieuwe gebouw is hier tegenaan gebouwd. Het gebouw ligt op een driehoekig perceel dat wordt omsloten door de Staalstraat, Lierenstraat en Nijverheidsstraat in Ridderkerk. Voor de architect was van begin af duidelijk dat hij met het gebouw zoveel mogelijk de erfgrenzen van het perceel wilde volgen om de beschikbare grond zo optimaal mogelijk te benutten. Dit zorgt tevens voor de bijzondere, herkenbare vorm van het gebouw, gericht naar de entree van het bedrijventerrein. Omdat het gebouw bijna de hele driehoekige oppervlakte van het bedrijventerrein beslaat, wordt er wel gesproken van ‘Quooker Island’.
Akoestiek
Omdat Quooker een open bedrijf is, is besloten de kantoorruimte open te houden. De ruimtes zijn verdeeld door kasten die niet alleen opbergruimte bieden, maar ook geluid absorberen. De innovatieve meubels die Inamatt hiervoor heeft ontwikkeld op basis van akoestisch onderzoek, worden door Lensvelt in productie genomen. De goede akoestiek, die ook is verwerkt in de wanden en plafond – eilanden boven de werkplekken, zorgt voor een aangename, rustige werkomgeving. Wie apart wil zitten voor een overleg of telefoongesprek kan terecht in de flexruimtes en vergaderkamers. Deze zijn iets hoger gelegd waardoor je van daaruit makkelijker door de ramen naar buiten kunt kijken.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is altijd zwaarwegend in de keuzes van Quooker. Zo dragen de Quooker COMBIreservoirs energielabel A en vindt de productie van de kranen nog altijd in Nederland plaats. Ook in de beslissing om het bestaande pand uit te breiden in plaats van te verhuizen naar een andere locatie, speelde duurzaamheid een rol. De huidige fabriek ligt op een centrale plek binnen de gemeente Ridderkerk. Veel van de werknemers wonen in de directe omgeving en komen op de fiets naar hun werk. Dat belast het milieu minder. Door op de huidige locatie te blijven, worden de karakteristieke industriële gebouwen, die door de jaren heen door Quooker zijn opgekocht en gerenoveerd, niet afgedankt. De nieuwbouw, die tevens de nieuwe entree vormt voor Donkersloot, is een zelfs een opwaardering voor het bestaande bedrijventerrein.
Energieneutraal
Quookers hoge ambitieniveau op gebied van duurzaamheid speelde ook een belangrijke rol in de bouw. Door de integratie van onder andere zonnepanelen, LED-verlichting en een innovatief klimaatbeheersingssysteem, is een energiezuinig gebouw gecreëerd. De 900 zonnepanelen op het dak zijn uitgerust met een optimalisatiesysteem waardoor ze meer rendement opleveren en langer meegaan. In totaal leveren ze zo’n 200.000 kWh, wat genoeg is om het hele gebouw van energie te voorzien. In het gebouw wordt geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast wordt op lage temperatuur verwarmd, wat een flinke besparing in de energiekosten oplevert. Voor een optimaal werkklimaat hebben de productieruimtes vloerverwarming en een koelsysteem waarbij koude lucht de ruimte in wordt geblazen. Verder is het gebouw toekomstbestendig gemaakt. In de maatvoering is rekening gehouden met mogelijke groei. En het is zo gebouwd dat het indien nodig kan worden opgesplitst en voor andere doeleinden kan worden gebruikt.