Machnet Medical Robotics is de naam van een nieuwe spin-off dat aan de slag gaat met kennis die ontwikkeld is aan de Universiteit Twente. Het bedrijf dat zich in Twente vestigt, ontwikkelt een robot voor MRI-gestuurde biopsies. De toepassing richt zich in eerste instantie op het nemen van biopsies bij vroege fase borstkanker. De Universiteit Twente en het bestaande bedrijf Machnet Holding BV zijn beide aandeelhouder in Machnet Medical Robotics BV.
De medische robot brengt volgens Jeroen Veltman, radioloog bij Ziekenhuisgroep Twente en nauw betrokken bij dit initiatief, verschillende voordelen: “Met deze MRI compatible robot technologie zal de radioloog in staat zijn een biopsie of behandel naald op zeer nauwkeurige wijze te positioneren. De rol van MRI in de diagnostiek wordt steeds groter en de gepersonaliseerde behandelplannen voor de patienten vragen steeds nauwkeurigere diagnostiek. Deze nieuwe ontwikkeling geeft allerlei mogenlijkheden om de zorg te verbeteren. Naast toepassingen voor de borst is het te verwachten dat bijvoorbeeld ook mri-geleide prostaat diagnostiek en behandeling of mri geleide vasculaire interventies hier voordeel van zullen hebben.”
Medische robots hebben de toekomst
De basis voor de robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die als hoogleraar Advanced Robotics zich bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stefano de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is een patentaanvraag ingediend. Abe van der Werf, die met het bedrijf Machnet succesvol werd met RF-spoelen voor MRI’s, kwam enkele jaren geleden in contact met deze onderzoekers en zag kansen om deze robot samen met de Universiteit te ontwikkelen en naar de markt te brengen.
Expertisecentrum
Machnet Medical Robotics wordt het Twentse expertisecentrum voor ontwikkeling van gerobotiseerde toepassingen in de radiologie. Dit past binnen de ambities van het TechMed Center van de Universiteit Twente dat met medici, technisch geneeskundigen, ingenieurs en ondernemers werkt aan de ontwikkeling en implementatie van allernieuwste operatie- en behandeltechnieken. Het expertisecentrum sluit aan bij het opzetten van een research- en educatieprogramma door UT en Siemens Healthineers, dat erop is gericht om medische professionals in de toekomst veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robotgestuurde operaties te laten uitvoeren. Lees artikel eerder in Link magazine: Siemens Healthineers heeft eerder deze maand Corindus Vasculaire Robotica voor 1,1 miljard overgenomen
Van prototype naar certificering
Nico Arfman neemt als directeur van Machnet de leiding over het bedrijf. “De komende jaren brengen we het bestaande prototype naar een gecertificeerde medical device dat kan worden toegelaten op de medische markt. Daarvoor bouwen we een team, werken we het businessplan verder uit en zoeken we financiering voor deze vervolgstappen. Deze nieuwe onderneming biedt kansen om samen met onderzoekers, studenten en radiologen baanbrekende toepassingen te ontwikkelen voor de radiologie.
Bij de totstandkoming van deze spin-off waren het kennis transfer office van Novel-T, OostNL, Health Valley en de ondernemers van het bedrijf Holland Innovative betrokken.