ASML en TU/e ondertekenen strategische onderzoeksroutekaart op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie.

0

ASML en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kondigen vandaag een nieuwe fase aan in hun jarenlange samenwerking. Dit omvat een gezamenlijk gedefinieerd onderzoeksprogramma, de bouw van een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit op de TU/e-campus, inclusief de creatie van een state-of-the-art cleanroom.

De twee partijen ondertekenden een memorandum van overeenstemming om gezamenlijk een 10-jarige strategische onderzoeksroutekaart te ontwikkelen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. De TU/e en ASML gaan substantieel en gelijkwaardig investeren in het gezamenlijke programma. Het nieuw gecreëerde programma zal samen jaarlijks tot 40 promotieplaatsen creëren, waarvoor de TU/e internationaal gerenommeerde topwetenschappelijke talenten zal werven. ASML zal op zijn beurt zijn topingenieurs leveren als hybride docenten op deze gebieden en zal het aantal stages dat het organiseert vergroten. Met deze aanpak wordt de reeds bewezen en langdurige nauwe samenwerking tussen de TU/e en ASML opgeschaald en het beste op het gebied van wetenschap en techniek samengebracht in Brainport Eindhoven.

Nieuwe onderzoeksfaciliteit

Link magazine april 2023, Thema: Parijs halen: De energietransitie. Vraag een exemplaar op bij de uitgever van Link magazine: uitgever@linkmagazine.nl

Daarnaast maakte ASML bekend dat de TU/e bezig is met het verlenen van een langjarige huurovereenkomst op de TU/e-campus om de komende jaren een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit te realiseren, waar het bedrijf de vele competenties van zijn Research-team wil co-lokaliseren. De nieuwe faciliteit zal ook gedeelde werkruimten, vergaderzalen, onderzoekslaboratoria en een ultramoderne cleanroomfaciliteit hebben. De nieuwe cleanroomfaciliteit zal ook analytische en productieapparatuur bevatten in een open-access onderzoekslaboratorium dat ook beschikbaar is voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners. Deze gezamenlijke cleanroomruimte zal groei en synergie mogelijk maken tussen academische onderzoeksgebieden van wederzijds belang, zoals fotonica, quantum computing, nanomaterialen en chipproductie. Daarnaast zal de faciliteit een aanzienlijke cleanroomruimte bevatten die exclusief aan de TU/e is gewijd. Deze ruimte wordt voor lange termijn verhuurd aan de TU/e, voor fundamenteel onderzoek op dezelfde en aanverwante gebieden.

Met de realisatie van de beoogde faciliteit is een geschatte investering van enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het moet ruimte bieden aan ruim vijfhonderd onderzoekers, onder wie enkele honderden ASML-medewerkers.

Fundamentele wetenschap en industriële engineering

Jos Benschop, Senior Vice President Technology bij ASML: “Onze relatie met de Technische Universiteit Eindhoven gaat terug tot de begindagen van ASML. Onze samenwerking is gebaseerd op een gedeelde inzet om zinvolle innovatie voor de samenleving te creëren door fundamentele wetenschap en industriële engineering te overbruggen. Deze volgende stap in onze samenwerking geeft vorm aan een betere toekomst voor de Brainport-regio.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven: “We zijn erg blij dat we onze samenwerking met ASML, een van ’s werelds toonaangevende technologiebedrijven en een R&D-krachtpatser, kunnen versterken. Deze samenwerking zit in het DNA van de universiteit en past in onze strategie. Wij zijn een internationale topuniversiteit met sterke wortels in Brainport Eindhoven. We hebben een leidende positie in industriële samenwerking die we verder willen uitbouwen. Dit biedt enorme kansen voor de universiteit, voor wetenschappers en voor studenten. Het zal ons ook helpen om getalenteerde onderzoekers van over de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics