Vion investeert in een nieuwe slachterij voor runderen in Noord-Nederland, waar onder andere biologisch vlees geproduceerd gaat worden. De vleesverwerker is in gesprek met lokale autoriteiten over een mogelijke locatie.
De investering maakt kortere transportafstanden en betere condities mogelijk voor de dieren in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland.
Samenwerking in de vleesindustrie
Vion en de Waddenvlees groep werken al meer dan 10 jaar samen in de vleesindustrie. De Waddenvlees groep zal samen met Vion de aanvoer van runderen verzorgen voor de nieuw te bouwen slachterij en zal zijn slachtactiviteiten in Dokkum beëindigen en vervangen door andere vleesverwerkende activiteiten.
De nieuwe slachterij zal zich toeleggen op het slachten en het verwerken van rundvlees, waaronder biologisch rundvlees. Vion onderhoudt contact met de lokale autoriteiten over een locatie met een capaciteit van ongeveer 2.500 runderen per week. Deze locatie zal naar verwachting werk bieden aan circa 100 mensen.
Biologisch rundvlees
De nieuwe slachterij zal onder andere biologisch rundvlees produceren, een groeiende markt waar Vion en de Waddenvlees-groep samen marktleider in zijn, aldus Vion. Er wordt gezocht naar een locatie met een capaciteit van ongeveer 2500 runderen in de week die werk biedt aan ongeveer 100 mensen.
Vion werkt met de nieuwe investering aan kortere ketens en betere transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit, zegt Vion-ceo Francis Kint in een toelichting op het nieuws. “Daarmee kunnen we ook verder werken aan duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees.”
Slachtdata
Vion heeft in 2014 en 2015 ‘significant’ geïnvesteerd in haar productielocaties in Nederland en Duitsland, meldt het bedrijf, in onder meer Groenlo, Vilshofen en Landshut. Medio dit jaar wordt een grote uitbreiding van een locatie in Waldkraiburg, gelegen in de Duitse deelstaat Beieren, afgerond. Vion zegt een sterke ketenstructuur te willen bouwen waarbij de rundveehouder informatie over zijn runderen ontvangt van Vion, zoals slachtdata, keuringsgegevens en resultaten van metingen aan de runderen. “Daarmee wil Vion het vertrouwen en de transparantie vergroten voor haar afnemers en de consument”, aldus het slachtconcern.