Nu Den Haag de TU/e officieel de eerste middelen heeft toegekend om meer semicon-studenten op te leiden, schiet de TU/e direct uit de startblokken. De universiteit gaat de komende jaren gemiddeld zo’n 70 procent groeien qua masterstudenten in de richtingen Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Applied Physics en Mathematics & Computer Science. Hiermee gaat het studentenaantal van de TU/e van zo’n 13.500 nu naar ruim 15.000 na 2030. De toekenning is onderdeel van het Nationaal Versterkingsplan van Microchip-talent, het talentplan van ‘Beethoven’.
“Een zeer belangrijke stap voor ons en voor de Brainportregio, maar ook voor de strategische autonomie van Nederland en van Europa.”
Vandaag hebben de betrokken ministers een Kamerbrief verstuurd met het besluit om geld toe te kennen voor de jaren 2025 en 2026 voor de uitvoering van de talentplannen van Beethoven. Voor de Brainportregio is dat 45 miljoen euro, waaronder bijna elf miljoen euro voor TU/e. In totaal verwacht de TU/e tot en met 2030 ruim 90 miljoen euro uit Den Haag. Daar komt nog cofinanciering bij vanuit de regio en stijgende inkomsten door extra inkomsten uit collegegeld. In totaal is er met deze groei van de TU/e een investering van ruim 200 miljoen euro gemoeid.
Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur: “Dit is een zeer belangrijke stap voor ons en voor de Brainportregio, maar ook voor de strategische autonomie van Nederland en van Europa. We laten al enkele jaren het geluid horen dat een schaalsprong qua onderwijs hier in de regio hard nodig is vanwege de enorm groeiende vraag naar technisch talent. Het is bijzonder goed nieuws dat Den Haag hier nu middelen voor uittrekt, zodat we een nog grotere bijdrage kunnen gaan leveren aan de beschikbaarheid van hoogopgeleid toptalent voor de semicon-sector.”
Silvia Lenaerts, rector magnificus: “We zijn zeer trots op de erkenning van de kwaliteit van onze plannen, die we hebben opgesteld in nauwe samenwerking met industrie, met onze mbo- en hbo-onderwijspartners, met de technische universiteiten in Nederland en de regio’s Leuven en Aken. We hebben ambitieuze maar realistische groeiscenario’s uitgewerkt, gefocust op masteropleidingen die relevant zijn voor de semicon-sector. We gaan in die opleidingen groeien met gemiddeld bijna 70 procent. Onze organisatie staat klaar om hier direct enthousiast mee aan het werk te gaan, natuurlijk in samenwerking met onze partners in de regio en daarbuiten.”
De universiteit gaat nu onder meer de werving van studenten opvoeren, in Europa en daarbuiten, samen met de andere aangesloten universiteiten en met de partners in Brainport. In dat kader komen er nieuwe mastertracks op het gebied van semicon, en een semicon-beurzenprogramma voor toptalent. Ook wordt het wetenschappelijk en ondersteunend personeel uitgebreid, en starten voorbereidingen voor uitbreiding van gebouwen en -faciliteiten, waaronder een cleanroom. Verder gaat de universiteit werken aan het verhogen van de doorstroom van bacheloropleidingen naar masteropleidingen en de stayrate van studenten na afstuderen.