Beet met plantaardige vleesvervangers

0

Innovatiefonds Oost-Nederland: Ojah (Beeter)

beeter 4Nooit van Beeter gehoord? Grote kans dat je op de verpakking van een plantaardige vleesvervanger het Beeter-icoon aantreft. In dat geval komt de grondstof van Ojah in Ochten, datbeeter 3 veel – en steeds meer – groothandels, supermarkten en restaurants belevert. Frank Giezen vatte met twee kompanen in 2005 het idee op om plantaardige eiwitten te gaan textureren uit soja – duurzaam geteeld, niet genetisch gemanipuleerd. Op basis van een inmiddels gepatenteerde extrusietechnologie, die hun product de ‘beet’ van vlees geeft. Wat flexitariërs – mensen die wel vlees eten, maar minder – over de streep trekt. In 2009 werd Ojah opgericht. ‘We wilden een productiebedrijf stichten. Geen kosten drukken door te outsourcen, de technologie juist dicht bij onszelf houden. Die kennis is zó uniek; geef je die uit handen, wat heb je dan nog, wat is je bedrijf dan nog waard? Dat wilden we niet, al kozen we daardoor wel voor ‘de moeilijke route’.’ Mede omdat daar heel veel geld bij komt kijken. Een bank wilde meedoen, mits we een cofinancier vonden. ‘Toen werd PPM Oost, samen met venture capitalist StartGreen, aandeelhouder. En dat zijn ze nog steeds, wat we als een compliment beschouwen. Ze zien dat we steeds meer waard worden – en hun, door de exit nog even uit te stellen, meer geld opleveren. Prima, we houden ze er graag bij. Ze helpen op juridisch vlak, weten de weg naar EFRO-subsidies (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, red.) en hebben een netwerk van experts en potentiële investeerders.’ Ondertussen krijgt Ojah (25 medewerkers) ook buiten Nederland steeds meer voet aan de grond. ‘Om te kunnen blijven concurreren met die grote jongens als Nestlé en Campina, moeten we echt groot groeien.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics