Circular Club, Clear Polymers, Foodlane en GMM Luchttechniek werden tijdens de slotbijeenkomst van de Challenge Week Circulaire Fabrieken op 18 maart beloond met een kennisvoucher à 5.000 euro. Daarmee kunnen zij verder onderzoek naar oplossingen die bijdragen aan het verwezenlijken van hun circulaire ambities cofinancieren.
De vijf mogelijke oplossingen en nieuwe invalshoeken op de specifieke circulaire vraagstukken werden tijdens deze eerste Challenge Week aangedragen door experts, innovatieve bedrijven en studenten van Saxion Hogeschool.
Intensieve week
Na dagen van intensief overleg, werkbezoeken, onderzoek, plannen en presentaties maken bereikte de Challenge Week op vrijdagochtend een mooie climax. Met omschrijvingen als ‘veel potentie’, ‘grote impact’, ‘goede kritische blik’ beloonden juryleden Harry Webers (voorzitter SER Overijssel) en Nina Dorigo (Business Developer bij Cleantech Regio) alle vijf ingebrachte uitwerkingen met een kennisvoucher. Speciale dank was er voor de 15 Saxion-studenten voor hun creatieve bijdragen. Webers: “Er is veel denkwerk gedaan door jonge, gepassioneerde mensen. Dat geeft hoop voor de toekomst!”
Dit zijn de matches van Challenge Week 1
- Clear Polymers is beloond met een kennisvoucher voor onderzoek naar doorontwikkeling en marktgereed maken van een product, geproduceerd met regranulaat van Clear Polymers. Vier Saxion-studenten hebben deze optie ingebracht en het eerste voorwerk gedaan.
- GMM Luchttechniekwil het gebruik van plaatstaal vervangen door alternatief materiaal. Met de ontvangen kennisvoucher kan geïnvesteerd worden in onderzoek naar mogelijkheden die Parthian inbracht.
- Circular Club heeft een kennisvoucher ontvangen om samen met We Deliver Solutions onderzoek te doen naar engineering van demontabele aansluitingen, als deelproject van het gebouwconcept dat los van het grid kan functioneren. Voor het verder verkennen van mogelijke businessmodellen wil Circular Club een Life Cycle Analysis laten uitvoeren. Voor dit doel heeft het bedrijf een tweede kennisvoucher ontvangen.
- In de Challenge Week zijn door studenten diverse mogelijkheden aangedragen en uitgewerkt om statiegeldblik in supermarkten in de regio te introduceren. Foodlane neemt een kennisvoucher in ontvangst om samen met Tomra uit te zoeken wat de volgende stap is in dit proces. De jury: “Dit plan heeft potentie en kan grote impact op de regio en daarbuiten hebben”.
Ook de inbreng van Polymer Science Park en RPP Kunststoffen waren waardevol. Contacten zijn gelegd.
Het Regio Deal project Circulaire Fabrieken ondersteunt 50 maakbedrijven in de Cleantech Regio bij de omslag van lineair naar circulair ondernemen. Naast intensieve individuele begeleiding worden bedrijven samengebracht met ketenpartners om grondstoffenstromen in kaart te brengen en circulaire businessmodellen te ontwikkelen. Onderdeel van de begeleiding zijn kennisvouchers en innovatiecontracten.