Smart Industry en de Innovatiebox hebben veel met elkaar gemeen. Het zijn hot items voor industriële bedrijven en technische toeleveranciers. Een bedrijf kan veel voordeel behalen door smart te zijn. Door een slimme inzet van ict kunnen machines binnen een fabriek, of zelfs binnen de keten, met elkaar worden verbonden. Dit kan de flexibiliteit (in productvraag, volume en timing), de productiviteit en daarmee de winstgevendheid van bedrijven vergroten.
Substantieel belastingvoordeel interne productieproces.
Door te ontwikkelen en te investeren in nieuwe technologische productieprocessen of onderdelen daarvan – die vaak ict- of softwaregedreven zijn – kunnen bedrijven bovendien een substantieel belastingvoordeel realiseren. Indien bijvoorbeeld eigen engineers en ict’ers worden ingezet om het interne productieproces te vernieuwen, te automatiseren of te robotiseren, kan de aanvraag van een S&O-verklaring (inzake speur- en ontwikkelingswerk) een korting op de afdracht van loonbelasting opleveren. Een dergelijke WBSO-beschikking kan tevens toegang bieden tot de Innovatiebox: de door het slimmer produceren behaalde winst wordt lager – tegen effectief vijf procent vennootschapsbelasting – belast.
Octrooien, die eveneens toegang tot de Innovatiebox geven, worden overigens niet of nauwelijks aangevraagd. Klaarblijkelijk zijn ze voor zelf gedane ontwikkelingen in eigen, interne productieprocessen nauwelijks relevant.
Innovatiebox
Zoals bedrijven blijven ontwikkelen in nieuwe producten en productieprocessen, ontwikkelt zich ook de belastingwetgeving. Onder druk van andere landen is de Nederlandse overheid gehouden de Innovatiebox in de loop van 2016 aan te passen. De eerste contouren van de vernieuwde regeling zijn inmiddels bekend. De vernieuwde Innovatiebox zal meer aansluiten bij octrooien. Dit zou kunnen betekenen dat bedrijven die ‘smart’ produceren een belastingvoordeel gaan verliezen. Of toch niet?
Voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zal in de nieuwe regeling een uitzondering gelden. Ondernemingen met een groepsomzet tot maximaal vijftig miljoen euro en een winst van maximaal 7.5 miljoen – behaald door innovatie, zonder octrooi, maar met WBSO-beschikking – kunnen gebruik blijven maken van de Innovatiebox, maar dan in beperktere vorm. Naar verwachting komt er tevens een nieuw toegangscriterium. Het gebruik van software en auteursrechten daarop zullen toegang gaan geven tot de vernieuwde Innovatiebox. Softwareontwikkelaars en de ict-industrie zijn blij met deze toevoeging. Maar dat zal evenzeer gelden voor de smart industry, die bij uitstek veel investeert in nieuwe software en ict.
Nog een tip voor smart bedrijven met een lopende Innovatiebox-afspraak: ga snel naar de Belastingdienst om de afspraak voor een aantal jaren onder de huidige, ruimere regels te verlengen, om zodoende te kunnen blijven profiteren van een eventuele overgangsregeling. ‘Be smart’: leuker en slimmer kunnen wij het niet maken!
Harm Kolen
Belastingadviseur, Govers Accountants/Adviseurs