Technolution in Gouda heeft de IP-designactiviteiten overgenomen van Recore Systems in Enschede. Hiermee verwerft Technolution onder meer kennis en technologie op het gebied van digitale signaalverwerking voor de ruimtevaart. Gerard Rauwerda, medeoprichter en voormalig CTO van Recore Systems, zal de activiteiten binnen Technolution voortzetten vanuit het Deventerse kantoor van de technologie-integrator.
Continuïteit voor klanten
Gerard Rauwerda is erg blij met de stap van Technolution na het faillissement van Recore Systems. “Hiermee is de continuïteit voor de klanten van Recore Systems gewaarborgd. Het IP van Recore Systems is het resultaat van jarenlange ontwikkeltrajecten. Die kennis mag niet verloren gaan. Het unieke aan onze technologieën is dat deze te koop zijn als Europese IP-core, bijvoorbeeld voor de Europese space industry en defense industry. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een van de belangrijkste klanten. Het is belangrijk dat deze technologie binnen Europa beschikbaar blijft om onafhankelijk te zijn van niet-Europese technologie.”
Volgens Jan van der Wel, CEO van Technolution, zijn de nieuwe activiteiten een waardevolle aanvulling op het portfolio. “Wij ontwikkelen zelf regelmatig nieuwe IP’s, bijvoorbeeld op het gebied van security en imaging of op het gebied van semiconductors. Daarbij werken we meestal in een complexe, multidisciplinaire context. Dat geldt ook voor de technologieën van Recore Systems. Er is veel overeenkomst met onze eigen bestaande activiteiten. Ik reken op veel synergie en creatieve ideeën. Maar eerst pakken we de draad op met de klanten van Recore Systems.”
Ruimtebestendige signaalverwerking
Recore Systems, een spin-off van de Universiteit Twente, heeft onder meer digitale signaalprocessors (DSP’s) ontwikkeld voor toepassingen in de ruimtevaart. Door het ontbreken van een dempende atmosfeer of magnetisch veld wordt elektronica in de ruimte blootgesteld aan uitzonderlijk zware omstandigheden, zoals extreme temperatuurschommelingen en hoge stralingsdoses. De DSP’s zijn hier tegen bestand. Ze hebben een laag gewicht, kleine afmetingen en combineren een maximale processing power met een laag energieverbruik. Dankzij de Network-on-Chip IP is het mogelijk om meerdere functies op één chip te combineren in een multi-core architectuur. Al deze eigenschappen maken de technologie bij uitstek geschikt voor gebruik in de ruimte.
Signaalverwerking in de ruimte wordt steeds belangrijker, omdat wetenschappelijke instrumenten steeds meer data genereren. Er is doorgaans niet voldoende bandbreedte beschikbaar om al deze data naar de aarde te sturen. DSP’s analyseren en filteren de data. Alleen de relevante informatie wordt naar de aarde gestuurd.