Promovendus TUE laat headcams handgebaren herkennen

0

Alejandro Betancourt

De opkomst van digitale camera’s die op het hoofd worden gedragen, bijvoorbeeld verwerkt in een bril, biedt kansen om automatisch handbewegingen en -gebaren te herkennen. Dat is handig bij bijvoorbeeld revalidatie, maar ook voor de aansturing van digitale applicaties. Alejandro Betancourt promoveert vandaag cum laude op zijn onderzoek dat dit mogelijk maakt.

 

 

Google Glass

Google Glass

De Google Glass is weliswaar nog niet op de markt, maar er is inmiddels wel al flink aantal andere apparaten met camera te koop die op het lichaam (kunnen) worden gedragen. In de beelden die deze apparaten maken zijn de handen van de drager vaak in beeld, inclusief alle gebaren. Er zijn al goede technieken om handen automatisch te laten herkennen op die beelden, maar er was nog geen goede manier om de apparaten te laten zien wat die handen zeggen.

Machine Learning

Promovendus Alejandro Betancourt moest daarvoor een aantal problemen oplossen. Zo heeft de camera te maken met sterk wisselende lichtintensiteit doordat de drager ervan rondloopt. Dat bemoeilijkt de herkenning. Ook was nog niet goed mogelijk om de linker- en rechterhand apart te identificeren, en om automatisch te herkennen wat de houding en beweging van de handen is. Om dat op te lossen moest Betancourt er verder rekening mee houden dat de rekencapaciteit van een digitaal apparaat zoals een Google Glass beperkt is, maar wel direct gebaren moet herkennen. Hij paste onder meer Machine Learning toe.

Contactloos aan te sturen

TUE hoogleraar Matthias Rauterberg van de faculteit Industrial Design

De Colombiaanse onderzoeker denkt dat er een groot scala aan toepassingen mogelijk wordt met zijn technieken, net zoals de XBox Kinect inmiddels ook voor veel meer wordt gebruikt dan alleen voor de spelcomputer. Als voorbeeld van een medische toepassing noemt hij storingen in de motoriek, die met zijn technieken automatisch gemonitord en mogelijk ook herkend kunnen worden. Tot nu toe gebeurt dit vaak door intensieve monitoring door een arts. Verder opent de automatische herkenning van handgebaren de mogelijkheid om het camera-apparaat of digitale toepassingen die erop draaien, contactloos aan te sturen.

EgoHands, A Unified Framework for Hand-Based Methods in First Person Vision Videos.

Betancourt promoveert met zijn onderzoek cum laude aan de TU/e, en hij krijgt ook de PhD-titel van de Universiteit van Genua in Italië. De promotie vond plaats onder de noemer van het programma Erasmus Mundus Joint Doctorate on Interactive and Cognitive Environments. Zijn promotor aan de TU/e is hoogleraar Matthias Rauterberg van de faculteit Industrial Design. De titel van het proefschrift is EgoHands, A Unified Framework for Hand-Based Methods in First Person Vision Videos.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics