Selmers
Selmers in Beverwijk (150 medewerkers) bouwt machines en proceslijnen voor het schoonmaken (stralen) en coaten van buizen voor olie-, gas- of watertransport. Die coatings verminderen de stromingsweerstand (binnenkant), beschermen tegen roest (buitenkant), dienen als verzwaring (beton) of hebben een isolerende werking. Opgericht in 1966 als elektrotechnisch bedrijf is Selmers uitgegroeid tot een wereldspeler in straal- en coatingapparatuur voor stalen buizen.
Bart Appelman, managing director/coo, en Tom Konings, finance manager: ‘Nederland was een belangrijke markt vanwege het Groningse gas en de Noordzee-olie, maar draagt nu nog slechts vijf procent van de omzet bij. Van oudsher leveren wij veel aan Rusland en omringende staten, initieel vooral buizen voor stadsverwarming in Moskou. In Rusland kent de markt Selmers, we hebben er een eigen verkoopkantoor, gerund door Russen. De sancties treffen ons wel, waar de waardedaling van de roebel en de daling van de olie- en gasprijzen nog bijkomen.
Financiering, met name betalingszekerheden, had bij ons altijd al veel aandacht, maar de behoefte aan exportfinanciering is de laatste jaren wel een groter vraagstuk geworden. Voorheen betaalden veel klanten uit eigen middelen, op basis van lc’s. Het afgelopen jaar zagen we meer vraag om mee te denken over financiering, via onze huisbank; dat kan voor klanten goedkoper en gemakkelijker zijn. Wij hebben daarover nu meer contact met onze huisbank en Atradius DSB; over het algemeen zijn we tevreden over hun rol. Het heeft deels met de crisis te maken, maar ook omdat we nu meer aan partijen leveren die niet gewend zijn met lc’s te werken, zoals in Amerika.
Partijen zijn momenteel wel erg risico-avers. Zelfs als overheden minder risico op een land zien, zullen banken pas als laatste volgen. Zij kijken hoeveel ze al op dat land hebben gefinancierd en Atradius kijkt naar het plafond voor kredietverzekering op een land; dat kan vanwege politieke omstandigheden worden verlaagd. Wat betreft Rusland staan banken nu minder welwillend tegenover transacties. Eind vorig jaar waren ze niet happig op grote posities op dat land, dus moesten we na 31 december maar bij hen terugkomen.’