Volop financieringsmogelijkheden voor start-ups, verbetering blijft mogelijk

0

‘Pokon’ voor innovatie

Het idee, het talent én het kapitaal zijn doorslaggevende factoren voor innovatie. Oost-Nederland kent een waaier van regelingen die voorzien in de financieringsbehoefte van starters, mits die goed onderbouwd aantonen kansrijk te zijn. Merendeels fondsen met publiek geld – dat als ‘Pokon’ de voedingsbodem creëert voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid. 

Voor start-ups die in de zin van marktsucces – substantiële omzet- en werkgelegenheidsgroei – kansrijk zijn, kent Oost-Nederland verscheidene publieke financieringsinstrumenten. Risicovol kapitaal dat de provincies Gelderland en Overijssel, rijksoverheid en/of Europese Unie in de vorm van ‘zachte’ leningen of participaties fourneren. Hieronder enkele cases met jonge ondernemingen(Bruxlab, Hamwells, 2benergy, Vitalfluid, SoundInSight, Beeter)  die steun ontvingen van partijen als ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en haar participatiebedrijf PPM Oost, en van start-up- en valorisatieprogramma’s als StartLife, Koplopers aan de A1, Gelderland Valoriseert en RedMedtech Ventures.

Die bieden niet alleen sec geld, maar ook ondersteuning en begeleiding, zoals bij het formuleren van de businesscase. En ze introduceren die starters in hun grote netwerken van experts op relevante deelgebieden, potentiële investeerders en (productie)partners. Oost-Nederland heeft ‘enorme kansen’ om in hightech innovatie haar partij in de wereld mee te blazen, stelt Jaap Beernink. Hij is co-founder van Golden Egg Check, dat start-ups, incubators en gevestigde bedrijven helpt om door de bril van venture capitalists naar hun businesscase(s) te kijken en die scherp te krijgen, investor-ready. Het Enschedese bedrijf heeft daartoe een online toolset ontwikkeld (met inmiddels circa 2.500 gebruikers) en biedt daarnaast coaching, marktresearch en due diligence aan.

Financieringsgap

jaap beerinkHightech starters verstoken in hun eerste vier jaar 820.000 euro, becijferde Golden Egg Check in onderzoek naar het financieel ecosysteem in Twente. Aan innovatieve ideeën is daar geen gebrek. ‘KPMG’, zegt Beernink, ‘rankt Twente en Brainport (regio Eindhoven) in de top-vier van aantrekkelijkste innovatieregio’s in de EU.’ Maar wat goed is kan altijd beter. Op het vlak van financiering ziet hij onvolkomenheden. ‘Vooral in die risicovolle vroege fase, vóór de marktintroductie, zie je een grote financieringsgap – vraag en aanbod matchen vaak niet. Een financieringsstrategie lijkt bij de ondernemers ook geregeld te ontbreken, ze kijken niet verder dan de eerstvolgende ronde.’ Verder constateert Beernink dat ondernemer en investeerder lang niet altijd dezelfde taal spreken; ze vormen te weinig een team dat – in beider belang – het succes van de start-up vooropstelt. ‘Beheersen van het risico van de investering wordt vaak belangrijker gemaakt dan een optimale kans creëren. Dan worden in partjes relatief kleine beetjes geld – tegen veel te stringente voorwaarden – vrijgegeven. Gevolg: de start-up komt op slot te zitten, de potentie verstikt – de kans dat er een wereldbedrijf ontstaat verkleint.’ Worden op die vlakken verbeteringen doorgevoerd, dan gaat, voorspelt Jaap Beernink, Oost-Nederland echt los.

Dit artikel stond in de Oost Nederland special 2016

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics