Pieter Dillingh: ‘Innoveren als hightech maakbedrijf? Sluit aan bij een innovatiecentrum of fieldlab’

0

Innoveren als ondernemer in de maakindustrie is nodig, maar niet gemakkelijk, erkent Pieter Dillingh van Kennispark Twente. Open innovatiecentra en fieldlabs helpen ondernemers met actuele wetenschappelijke kennis en bijvoorbeeld proefproducties. “Daarmee bieden ze mkb’ers unieke kansen om te groeien en de concurrentie voor te zijn.”

“Ik benadruk het bij elke ontmoeting met ondernemers uit de maakindustrie. De wereld verandert, en snel ook. Denk aan Internet of things, Robotica, Smart Industry en Smart materials. Overweldigend? Ja. Ver van mijn bed? Nee”, aldus Pieter Dillingh.

Blijf de concurrentie voor
“Natuurlijk kun je je vooral op je eigen product richten. Gewoon doen waar je goed in bent. Maar vroeg of laat word je ingehaald door de concurrentie die wel innoveerde en nu tegen een aantrekkelijke prijs enkelstuks produceert”, geeft Pieter als voorbeeld. Dat Pieter pleit voor meer focus op innovatie is niet vreemd. Als directeur van Kennispark Twente werkt hij al jaren aan het stimuleren van innovatie in onze regio. En hij zit er middenin. Met een kantoor tussen de labs en innovatiecentra en naast Universiteit Twente ziet hij dagelijks nieuwe vindingen en spreekt hij veelbelovende start-ups.

Zoek een inspirerende omgeving op
Die inspirerende omgeving speelt een belangrijke rol bij innoveren. “Om als maakbedrijf helemaal alleen nieuwe producten of toepassingen te ontwikkelen is lastig. Niet alleen kennis ontbreekt, maar ook de faciliteiten, want welke mkb’er heeft er een eigen R&D afdeling?” Met het doel om meer kennis te delen en in praktijk te brengen ontstonden een aantal jaar geleden, rondom unieke kennisposities van de regio, de eerste open innovatiecentra. Kennispark ondersteunde bij de opzet ervan. Niet lang daarna volgden fieldlabs, om bijvoorbeeld materiaal te testen of een productieopstelling te toetsen. Pieter vertelt: “Fieldlabs bieden ondernemers en onderzoekers ruimte voor samenwerking op basis van nieuwe kennis en technologie.” 

Nieuwe materialen ontwikkelen en testen
Een van de bekende centra is het TPRC, Thermoplastic Composites Research Center. Bedrijven, kennisinstellingen en overheid ontwikkelen hier technologie voor het gebruik van thermoplastische composieten. “Thermoplastische composieten zijn kunststoffen die zowel licht als stevig zijn”, legt Pieter uit. “Deze worden veel gebruikt in de lucht- en ruimtevaart.” Nieuw is het fieldlab voor thermoplastische composieten. “In dit fieldlab kunnen bedrijven samen met kennisinstellingen oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Daarmee komt industriële productie met deze materialen een stap dichterbij.”

Succes bij Schuitemaker
Pieter zag al vele successen ontstaan uit de samenwerking in de innovatiecentra en fieldlabs. “Neem Schuitemaker uit Rijssen. Zij werken met lasrobots van verschillende merken. Het nadeel hiervan is dat elk merk zijn eigen programmeertaal en software heeft.” Samen met de stichting voor lasautomatiseringsoplossingen, het LAC, ontwikkelden ze merkonafhankelijke, offline robotsoftware. Doordat deze software elke robot van elke leverancier kan programmeren, is Schuitemaker met dit pakket in één keer klaar. “En met de offline software draait de robot maximaal en zijn doorlooptijden minimaal”, legt Pieter uit. “Productie van kleinere series tot enkele stuks en een hogere automatiseringsgraad zijn nu mogelijk.”

Ontdek de innovatiecentra en fieldlabs
Inmiddels telt Twente meerdere open innovatiecentra en fieldlabs in uiteenlopende vakgebieden. Van nanotechnologie tot recycling en van slim onderhoud tot beveiliging van data. “Deze centra en labs maken innovatie voor meer maakbedrijven bereikbaar”, stelt Pieter. “Kennis delen, advies inwinnen, events bijwonen, een project starten of een proefproductie draaien. Elke mkb’er kan er gebruik van maken. Samen met de provincie, Oost NV en vele andere partners stimuleren we ondernemers aan te sluiten.”

Bouwsteen van het ecosysteem
Pieter vervolgt: “Helaas zijn nog veel bedrijven in Twente terughoudend als het om innovatie en samenwerking gaat.” Ze willen er geen geld aan uitgeven of vinden samenwerking met andere bedrijven lastig vanwege concurrentie. “Maar de wereld verandert te snel om aan bestaande structuren vast te houden. We moeten innoveren om onze concurrentiekracht te versterken en de economische kracht van de regio te vergroten. Wij blijven ondernemers dan ook aansporen om kennis te maken met de innovatiecentra en fieldlabs.” Pieter richt zich tot de ondernemers: “Ik daag je uit een innovatiecentrum op te zoeken en een start te maken. Geen idee waar je moet zijn? Bel ons, dan helpen we je op weg.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics