Naast de duidelijke standaarden voor industriële infrastructuur, zijn voor de productie van de toekomst nog intelligentere systemen en processen vereist. De activiteiten gaan van het verzamelen van sensorgegevens, analyses in Edge-omgevingen of in de Cloud, de presentatie van eerste resultaten in combinatie met preventief onderhoud tot en met lerende machines en kunstmatige intelligentie (AI). Met connectiviteit op basis van HARTING “HAI³”, zorgt de HARTING Technology Group voor continuïteit van de Cloud tot en met toepassingen in het veld en maakt daardoor ‘Integrated Industry’ mogelijk op weg naar de fabriek van de toekomst.
Artificial intelligence (AI) is overal. AI wordt beschouwd als de belangrijkste drijvende kracht achter de digitale revolutie. In productie-omgevingen is de technologie nu de kinderziektes ontgroeid waarmee het startschot is gegeven voor AI-systemen in de industrie. Voor HARTING betekent het motto van de beurs, “Integrated Industry – Industrial Intelligence”, het samenvloeien van menselijke en kunstmatige intelligentie tot industriële intelligentie om toegevoegde waarde voor de klant te genereren. De HARTING producten uit het assortiment “HAI³ powered Connectivity” zijn intelligent, slim en eenvoudig te gebruiken.
Standaarden maken communicatie mogelijk
In de fabriek van de toekomst (Future Factory) moeten verschillende componenten en producten met elkaar kunnen communiceren en grote hoeveelheden data uitwisselen om nieuwe services mogelijk te maken. Standaarden maken communicatie mogelijk.
De Technology Group heeft tevens het vizier gericht op IIoT . De groep heeft de T1 industriële connector ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag naar een end-to-end communicatie infrastructuur om alle internetverbindingen van IIoT in de toekomst te bereiken. HARTING heeft de T1 al gebruikt om de IEEE connectorstandaard voor Single Pair Ethernet te definiëren die in de industriële sector wordt toegepast. Dit is een intelligente oplossing voor de connectiviteit waarmee geminiaturiseerde sensoren en actuatoren voor de nieuwe Industry 4.0 automatisering in het netwerk en dus in de Cloud kunnen worden verbonden.
Ook aandacht voor Edge en Cloud-oplossingen
Om alle elementen van een modern netwerk te realiseren, zijn er steeds meer aangepaste connectoroplossingen nodig, ook op het gebied van Edge, zoals de Han® 1A. ’s Werelds kleinste rechthoekige connector en het nieuwste lid van de Han® connectorfamilie, voldoet perfect aan de eisen in een wereld van steeds kleiner wordende apparatuur.
Met behulp van specifieke toepassingsscenario’s maakt HARTING gebruik van een werkende spuitgietmachine om services te demonstreren zoals de Injection Mold Ident voor gereedschapsherkenning of energiebeheer met de MICA® voor een hogere productiviteit in combinatie met energie-eisen. Gebonden aan de Cloud of “on the edge”, HARTING partners en systeemintegratoren van het MICA.netwerk waren in Hannover aanwezig om aanvullende toepassingen te presenteren uit een groot aantal verschillende industrietakken
HARTING introduceert nieuwe producten in het segment Single Pair Ethernet
HARTING is een drijvende kracht achter de ontwikkeling van Ethernet connectiviteit voor het netwerk van de toekomst. Iedereen heeft het over Single Pair Ethernet (SPE) voor de industriële kabelmarkt. HARTING levert de juiste gestandaardiseerde interfaces en heeft op de HANNOVER MESSE 2019 de eerste serie producten getoond om het ontwerp voor de volgende generatie automatiseringsapparatuur actief te promoten.
Als stimulator van IIoT zet HARTING de stap van technologietrend naar werkelijke toepassingen en oplossing voor de klant. Met een interface conform IEC 63171-6 volgt HARTING een duidelijk pad van trends herkennen, het definiëren van standaarden en het leveren van hoge kwaliteit producten. Op de HANNOVER MESSE werd de eerste IP20 interface getoond die bestaat uit een insteekconnector en een haaks geplaatst PCB-connector.
Maar wat steekt er werkelijk achter Single Pair Ethernet? Generaties netwerktechnici, planners, installateurs en gebruikers hebben vastgesteld dat voor Fast Ethernet 10/100Mbps een tweedraads gepaarde bedrading vereist is en voor Gigabit Ethernet vier aderparen. Met het nieuwe Single Pair Ethernet komt nu een technologie op de markt die TCP/IP-gebaseerde data via slechts een enkel aderpaar kan doorgeven.
Echter, het benodigde ecosysteem vereist ook partners die deze ontwikkeling ondersteunen. HARTING streeft ernaar om Single Pair Ethernet (SPE) oplossingen samen met partner HIROSE op de markt te brengen. Voor HARTING ix Industrial is met deze samenwerking al een succesvolle marktpositie gerealiseerd. Samen met partner TE Connectivity worden daarnaast producten ontwikkeld voor de toekomstige SPE infrastructuur.
Klein, robuust en flexibel: Han® 1A
HARTING presenteert op ’s werelds grootste industriebeurs een nieuwe ruimtebesparende industriële interface: de Han® 1A is aanzienlijk kleiner dan de tot nu toe kleinste industriële connector van HARTING, de Han® 3A. Ondanks de kleine afmetingen biedt de connector krachtige oplossingen voor alle levenslijnen in de industrie. Dankzij het eenvoudige ‘Click & Mate’ principe, bespaart de gebruiker kostbare tijd tijdens montage.
Bij de nieuwe interface wordt gebruik gemaakt van een kunststof behuizing die ook kan worden voorzien van kleurcodering. De connector neemt slechts weinig ruimte in en is zeer flexibel door de beschikbare contacten voor data, stroom en signaaloverdracht. Daarnaast is deze connector voorzien van een flexibele aansluittechnologie die een optimale oplossing biedt voor installatie op locatie met schroefcontacten, naast krimpcontacten voor pre-assemblage van aparte units. De combinatie van een aantal basiselementen resulteert in eenvoudige en efficiënte interfaces voor bijvoorbeeld mechanische techniek, automatisering, robotica, medische, energie- en verkeerstechniek.
HARTING versnelt e-mobility
De infrastructuur van het ecosysteem elektrische mobiliteit vereist intelligente systemen voor gegevensverwerking en analyse om de gevraagde services te kunnen leveren. Dit omvat onder andere informatie over het dichtstbijzijnde oplaadstation dat het best geschikt is voor de status van de accu of welke energieleverancier momenteel het beste tarief heeft.
Voor intelligente oplaadsystemen die een voertuig vrijwel autonoom kunnen opladen zijn eveneens gegevens nodig van een groot aantal verschillende systemen. Oplossingen voor de infrastructuur van oplaadsystemen, zoals de Type 2 connector voor wisselstroomladen of de Combo voor snel gelijkstroomladen zijn al voor dergelijke systemen aangepast. Op de beurs demonstreerde HARTING “live” hoe automatisch opladen in z’n werk gaat. Een KUKA oplaadrobot leidt de HARTING oplaadconnector naar de aansluiting op het voertuig en beëindigt het oplaadproces zodra de accu het vereiste oplaadniveau heeft bereikt. Hiermee is het voertuig al na korte tijd weer beschikbaar voor gebruik met een oplossing die geschikt is voor een variëteit aan oplossingen zoals wagenparken of parkeergarages waar handmatig opladen door ruimtegebrek niet mogelijk is.
Ook hier wordt de MICA® edge computer dichtbij de toepassing gebruikt, onder andere voor het beheer van het opladen of de bewaking van betaalsystemen door middel van veilige communicatie.
Samen met de HARTING partners Rinspeed, KUKA, innogy, SAP en MHP presenteert HARTING een groot aantal oplossingen in e-mobility ecosysteem infrastructuur. De Zwitserse visionair op autogebied Frank M. Rinderknecht presenteerde zijn meest recente voertuigstudie, de “microSNAP”, in Hannover. Het revolutionaire idee achter de “microSNAP”: chassis, aandrijving (“skateboard”) en de superstructuren (“pods”) kunnen worden gescheiden en snel worden verwisseld.
De economie is afgekoeld
Bestuursvoorzitter Philip Harting sprak over de marktontwikkelingen bij de Technology Group. Risico’s zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, importheffingen, Brexit en de daling van de vraag zijn tijdens de dagelijkse activiteiten merkbaar geweest. “De economie is sinds eind vorig jaar verder afgekoeld,” aldus Harting tijdens de persreceptie in Hannover. Hij voegde hieraan toe dat de 5% omzetgroei zoals verwacht in december 2018, voor het fiscale jaar 2018/19 een uitdaging zal zijn.