Een nieuwe opdracht, een nieuw product, een nieuw format: er is een vervanging gepland bij de Infeed en Pick & Place van de productielijn, packaging en paletizer blijven onveranderd, maar de outfeedmodule moet ook worden vervangen. Dat klinkt niet alleen ingewikkeld, maar is ook een moeizaam en arbeidsintensief proces – tot nu. Met het Plug & Produce concept kan er binnenkort voor worden gezorgd dat de productielijn snel weer klaar is voor gebruik. En dat zonder grote handmatige inspanningen bij de configuratie en programmering. Er bestaan al gestandaardiseerde interfaces voor besturings-, recept- en productgegevens, onafhankelijk van de fabrikant van de machines. Met dit concept voor beheerhuls (Administration Shell) en machinevaardigheden (Skills) laat Lenze zien hoe de toekomst eruit kan zien, aldus een persbericht van de aandrijftechnologiespecialist.
De toenemende aanpassingen aan producten betekenen steeds vaker kleinere productiebatches – en dus vaker aanpassen van productielijnen. Dan moet er vaak niet alleen een mechatronische module van een machine of installatie worden vervangen. Het programmeren van de besturing, het integreren in de HMI, diagnose en inbedrijfname zijn allemaal onmisbare stappen voor het hervatten van de productie. Dat veroorzaakt dat de eindgebruiker veel tijd en personeel moet inzetten. Maar ook de OEM moet veel investeren, bijvoorbeeld om voor de benodigde aansluitingen te zorgen, verschillende gegevens of bestandsformaten aan te bieden en voor afstemming met producenten van andere modules te zorgen.
Het kan ook anders, en dat laat Lenze in Neurenberg zien. De specialist voor machine automatisering is aanwezig op de beurs SPS IPC Drives. De showcase simuleert de verpakking van verschillende producten met afzonderlijke modules in de productielijn. Voor de aanpassing van de productielijn wordt het concept “Plug & Produce” toegepast – eenvoudigweg aansluiten en starten. De communicatie is hier het geheim van de smid: door open standaards, onafhankelijk van producenten, kunnen de betrokken modules geautomatiseerd de productielijn configureren en onderling gegevens uitwisselen. Dat kan zelfs tot volledige interacties binnen het productieproces leiden. De productielijn hoeft dan niet meer te worden geprogrammeerd.
Bestaande standaards gebruiken
Tot de basis van de gestandaardiseerde communicatie behoort OPC UA en de bijbehorende Companion Specification PackML. Als een van de eerste bedrijven maakte Lenze gebruik van de beheerhuls, om hiermee gegevens voor het beschrijven van de machinevaardigheden (“Skills”) te leveren. Vanuit deze basis kunnen de modules zichzelf geautomatiseerd koppelen en de samenwerking in het productieproces organiseren. De Plug & Produce showcase illustreert de capaciteiten van het automatiseringsplatform van Lenze op het gebied van hard- en software en met betrekking op openheid, schaalbaarheid, modulariteit en netwerkvorming.
De fabrikant heeft zich tot doel gesteld, voor deze toepassing eveneens overkoepelende standaards te maken. Daarvoor is Lenze op zoek naar medestanders in de branche en bij de OEM’s en is het bedrijf actief in de normeringsprojecten van de branchverenigingen. Want het bedrijf uit Hamelen (Duitsland) weet, dat Plug & Produce alleen zo te bereiken is: openheid bij de keuze voor de producent van de machines, bij het aanpassen van productielijnen en bij veranderingen van product betekent ook openheid in het automatiseringsplatform.
Voordelen voor OEM’s …
De machinebouw profiteert flink van het Plug & Product concept. Uniforme interfaces en standaards maken het gebruik van modules in machines en installaties gemakkelijker. Tegelijkertijd blijft het intellectuele eigendom van de OEM beschermd, want er hoeft geen kennis over de eigen know-how te worden doorgegeven aan derden om voor soepele communicatie en integratie te zorgen. De inspanningen voor integratie en programmering nemen af, en ook de integratie van visualisatiesystemen wordt gemakkelijker – dat vermindert de kans op fouten, en biedt meer gelegenheid voor de ontwikkeling van innovaties. Door meer functionaliteit en een kortere time-to-market en efficiënter gebruik van personeel zorgt daarnaast voor een betere concurrentiepositie.
… en eindgebruikers
Voor de eindgebruiker is Plug & Produce al bij het uitdenken van een nieuwe productielijn waardevol: meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden, meer openheid bij de keuze van machines en producenten en de mogelijkheid om machinemodules gemakkelijker opnieuw te kunnen gebruiken. De productie kan sneller aan veranderende markt- en klantbehoeften worden aangepast, en dat met geringere inspanningen voor de integratie, oftewel: minder personeelsinzet. De ononderbroken communicatie zorgt bovendien voor uniformiteit bij diagnose- en alarmsystemen. Bij draaiende productie maakt Plug & Produce het frequenter wisselen van producten mogelijk door gemakkelijkere, snellere aanpassing en een hogere beschikbaarheid van de productiefaciliteit.
Conclusie
Met de huidige standaards kan nu al een flink gedeelte van Plug & Produce worden gerealiseerd. Het is nu zaak om de nog bestaande gaten snel te sluiten om zo snel mogelijk gebruik te kunnen maken van de voordelen van dit concept. Lenze zet zich, als producent met uitgebreid kennis van zaken en met een breed aanbod aan hard- en software voor de automatisering van machines, in voor het gebruik van open standaards. Daarmee kunnen alle partijen over de grootst mogelijke flexibiliteit bij de ontwikkeling en het gebruik van machines en installaties beschikken. Hiervoor zoek Lenze actief de dialoog met klanten, partners en samenwerkingsverbanden, zo meldt het bedrijf.