beeOLED, een in Dresden gevestigde deep-tech startup, heeft vandaag aangekondigd dat het EUR 13,3 miljoen heeft opgehaald voor een Serie A-financiering die mede wordt geleid door eCAPITAL en Innovation Industries. De ronde werd vergezeld door KBC Focus Fund en bestaande investeerders M Ventures (de corporate venture capital-tak van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland), HTGF, TGFS en JBN-Invest.
Opgericht door veteranen van de OLED-industrie en geleid door serie-ondernemer en Novaled mede-oprichter Jan Blochwitz-Nimoth, wil het bedrijf de laatste grote uitdaging van OLED-schermen oplossen: efficiënte en stabiele diepblauwe emitters. Het bedrijf zal officieel uit de stealth-modus komen en hun voortgang presenteren met een presentatie op het belangrijkste industrie-evenement “International Meeting on Information Display” (IMID) in Busan, Zuid-Korea op 25 augustus.
Tegenwoordig zijn diepblauwe stralers in OLED-schermen stabiel (fluorescerende emitters) of efficiënt (fosforescerende emitters, TADF-emitters), maar geen enkele marktklare technologie levert beide belangrijke statistieken tegelijkertijd. De intra-metallic emissietechnologie van beeOLED heeft in het verleden een hoge stabiliteit en hoge efficiëntie bewezen bij gebruik in andere weergavetechnologieën, maar was tot nu toe niet bruikbaar in OLED’s. Het beeOLED-team slaagde er voor het eerst in om dergelijke moleculen compatibel te maken met de vacuümverwerkingstechnologie die tegenwoordig wordt gebruikt in de productie van OLED-schermen met een hoog volume – een technische doorbraak, beschermd door verschillende patenten, die mogelijk werd gemaakt door de uitgebreide knowhow van het team op het gebied van ligandontwerp. Carsten Rothe, CTO van beeOLED, legt uit: “Onze technologie integreert naadloos in bestaande OLED-structuren en gevestigde OLED-displayproductietechnologie. De technologie zorgt voor 100 procent interne kwantumefficiëntie, een voorwaarde voor de hoogste energie-efficiëntie in OLED-schermen.”
Jan Blochwitz-Nimoth, CEO van beeOLED, zei: “Het is ongelooflijk om te zien dat dit kritieke probleem voor OLED-schermen na al die jaren nog steeds niet is opgelost. Dit creëert een enorm marktpotentieel voor een leverancier van materialen. We zijn erg blij dat we niet alleen de oplossing voor dat probleem hebben gevonden, maar ook hebben kunnen samenwerken met zo’n geweldige groep investeerders om de commercialisering van deze technologie te financieren.”
“Als een vroege investeerder in de OLED-ruimte hebben we veel startups gezien die deze laatste grote uitdaging van OLED-schermen wilden oplossen. Maar beeOLED kon ons overtuigen omdat ze niet alleen de meest veelbelovende oplossing hebben, maar ook het ervaren team dat nodig is om zo’n disruptieve technologie op de markt te brengen, vooral met belangrijke ervaring op het gebied van OLED-materialen”, aldus Paul-Josef Patt, Managing Partner en CEO van eCAPITAL.
“Het verhogen van de efficiëntie van de blauwe straler in OLED-schermen is een belangrijke drijfveer om het energieverbruik in moderne tv’s, tablets en smartphones te verminderen. Onze investering in beeOLED is daarom in lijn met onze missie om baanbrekende deeptech startups te ondersteunen voor een duurzamere toekomst”, aldus Tom van Vuren, Director bij Innovation Industries.
Christian Patze van M Ventures voegde hieraan toe: “Als de corporate VC van een van de grootste OLED-materiaalleveranciers ter wereld, was het potentieel van de innovatie van beeOLED voor ons meteen duidelijk. We zijn erg blij dat zulke gerenommeerde investeerders zich bij ons voegen op de reis om het volgende succesverhaal van OLED-materialen in Duitsland te bouwen.”