Circulair ondernemen voelt nog een beetje als je begeven in een jungle, een onbekend gebied waar nog geen pad is gebaand. Deze nieuwe manier van ondernemen is wel hard nodig en vergt aanpassingen en verandering op alle gebieden. We zien steeds meer bedrijven en overheden de stap naar circulariteit zetten; er komt veel vraag naar duurzame oplossingen voor oude problemen. Maar bij banken blijft deze ontwikkeling nog uit.
Financiering is toch wel het grootste obstakel dat wij in ons pionierswerk zijn tegengekomen. Alles wat je wilt bereiken, moet je uit eigen portemonnee financieren, wat het pionieren zoveel lastiger maakt. Geld is slechts een middel, maar wel een belangrijke factor in het behalen van je doel. Om circulair te worden, heb je als ondernemer veel doorzettingsvermogen en positivisme nodig, als tegenwicht voor het gevoel dat je niet verder komt.
Onze ervaring is dat banken vaak niet weten wat ze met de circulaire economie aan moeten. Zij willen zekerheid – begrijpelijk – bij het uitgeven van een lening, maar die zekerheid is ontzettend lastig te geven. Banken zullen hun procedures en eisen moeten aanpassen. Voor het bouwen aan een gezonde toekomst is verandering ingewikkeld maar ook bittere noodzaak. Nu zijn circulaire initiatieven al snel afhankelijk van investeerders en crowdfunding, oplossingen die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Ze vergen de goede jaarcijfers die een bedrijf in de opstartfase meestal niet kan leveren. Een innovatief, circulair idee komt zo terecht in een neerwaartse spiraal.
Als ik directeur was van een grote bank, zou ik een investeringsfonds oprichten met een adviesraad vol experts uit verschillende disciplines die allemaal dezelfde toekomst voor ogen hebben: een circulair en CO2-neutraal Nederland. Zo wordt er een plek gecreëerd waar geld en moed samenkomen en innovatieve start-ups een duwtje in de rug krijgen. Nederlanders zijn onwijs sterk in innoveren, maar als we deze initiatieven niet ook financieel ondersteunen, missen we de kans op een positie als duurzame koploper.
Niet denken in problemen maar in oplossingen
Het is fijn te zien dat steeds meer bedrijven en overheden meedenken over circulaire initiatieven. Ik hoop dat ook geldverstrekkers gaan meedenken. Dat ze niet meer denken in problemen maar juist in oplossingen. Dat banken niet meer volstaan met het uitbrengen van whitepapers en onderzoeksrapporten over het belang van circulariteit, maar er in hun dagelijkse werk ook naar handelen.
Zolang banken die stap niet zetten, kan ik alleen maar hopen dat de innovators en pioniers de moed en het vertrouwen niet verliezen. Blijf positief en onthoud waar je het voor doet. ‘Alles komt goed, maar zeker niet vanzelf’, zo weten wij ervaring.
Martijn van Engelen