Top prestatie voor Tech United, twee keer zilver op RoboCup 2017

0

ROBOCUP 2017, foto TUE

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is er niet in geslaagd hun wereldtitel te prolongeren op de RoboCup 2017 in Japan, het wereldkampioenschap voor intelligente robots. In een spannende finale verloor Tech United met 6-3 van grote concurrent Water uit China. Het was voor de Eindhovenaren de tiende WK-finale op rij. Het team kan met twee zilveren medailles naar huis, want ook in de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots behaalde het team met hun robot AMIGO de tweede plek.

De robotvoetbalfinale tegen Water, van de Beijing Information Science and Technology University, was bijzonder spannend. In de eerste helft waren de teams zeer aan elkaar gewaagd, het spel ging snel heen en weer. Tech United had meer balbezit, maar de verdediging van Water was ijzersterk en gaf weinig ruimte weg. Al binnen een paar minuten scoorde het Chinese team de 1-0, om na ongeveer tien minuten de score te verdubbelen tot 2-0. Tech United kwam vlak voor rust terug tot 2-1, met een prachtig afstandsschot van ‘Frank de Moer’.

Supersnelle robots

In de tweede helft trok Water de wedstrijd naar zich toe. Hun supersnelle robots lieten Tech United, die het van zijn techniek moet hebben, niet meer in zijn spel komen. Al binnen twee minuten scoorde Water de 3-1. Tech United deed wat terug met 3-2, maar Water bracht vanaf de aftrap direct weer het verschil naar twee doelpunten, 4-2. Om even later uit te lopen naar 5-2. De wedstrijd leek gespeeld. Vlak voor tijd scoorde Tech United de 5-3, maar ook nu maakten de Chinezen direct een tegendoelpunt, wat de eindstand op 6-3 bracht.

Teamcaptain Lotte de Koning

Terechte winnaar

Teamcaptain Lotte de Koning liet na afloop weten vrede hebben met hun tweede plek. “Water was gewoon beter, ze hebben terecht gewonnen. We speelden onze beste wedstrijd van het toernooi, dus we zijn tevreden met onze prestatie.” Volgens De Koning maakten de Chinezen het verschil met hun verdediging en snelle robots. “Ze verdedigden erg goed en gaven ons geen ruimte om te voetballen. Hun robots zijn ook zo snel, ze hebben een dribbel in huis waarmee ze ons af en toe zo voorbij konden rijden.”

Zorgrobot AMIGO tijdens één van zijn opdrachten dit toernooi.Foto TUE

Ook zilver voor AMIGO

In de @Home-league, de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots die allerlei huishoudelijke taken moeten uitvoeren, behaalde Tech United, net als vorig jaar, een tweede plek met hun robot AMIGO. Het team uit Koblenz ging er met de titel vandoor, maar het verschil was minimaal, tot grote teleurstelling van teamcaptain Matthijs van der Burgh. “We zaten er dichtbij, echt heel dichtbij.” Het team begon de finale als derde, maar wist dankzij verbeteringen aan AMIGO veel van de achterstand in punten goed te maken. “Maar helaas, het was nét niet genoeg. We zaten er wel gewoon goed bij, dus we gaan volop aan de slag om volgend jaar wel te winnen”, zegt Van der Burgh.