Remco: Welkom in Trumpland

0

En wéér zaten de opiniepeilers ernaast. Van de voorspelde nek-aan-nekrace bleek geen sprake. Trump won en Trump won groots: het Witte Huis, de Senaat en ook het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben het volledige Congres volledige in handen komt, tot aan de tussentijdse verkiezingen, veel macht. En dat zullen we gaan merken.

In vergelijking met zijn vorige verblijf in the Oval Office heeft Trump de Republikeinse partij de afgelopen acht jaar ontdaan van zo ongeveer iedereen die niet óók mega-MAGA is. Krachten die hem in zijn eerste regeerperiode nog behoedden voor al te doldriest beleid, zullen er nu veel minder of niet zijn. En daarmee is de kans dat ook uw bedrijf in Trumpland verzeild raakt, groot. Zeker als u zaken in de VS doet, en helemáál als u ook in China actief bent.

Maar ook als u alleen in Europa actief bent, krijgt u met The Donald te maken. Denk aan het effect op de wereldwijde economie van de importtarieven die hij wil gaan invoeren voor zo ongeveer alles. Bovendien zit hij, als grootste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG) aan Europa, aan de energieknop. Hoog tijd dus voor wat inzicht in de mores van Trumpland.

Bij alles wat daar gebeurt, staat de VS op één. Ieder zakelijk voorstel zult u zo moeten formuleren dat de VS er beter van wordt. Trump is geen fan van de Inflation Reduction Act (IRA), omdat zijn voorganger daar een paar honderd miljard subsidie voor uit de kast trok. Maar de bedrijven die ermee aangetrokken moeten worden, wil hij wél. Kijk niet raar op als hij Europese bedrijven straks gewoon dwingt om zich in de VS te vestigen, als ze daar zaken willen doen.

Bent u uiteindelijk door alle hoepels gesprongen, dan is succes niet verzekerd. In Trumpland kan ieder moment het kleed onder u vandaan worden getrokken. U bent zijn beste vriend, totdat u dat niet meer bent. Omdat iemand anders zijn vriend is geworden. Omdat hij daarmee een betere deal heeft gesloten. Of een deal die voor de buitenwereld beter lijkt, want image is everything, in Trumpland.

Onze redding? Hechte Europese samenwerking en politieke eenheid. Zo simpel is het. Hoewel. Duitsland, de grootste EU-economie, heeft niet alleen een industriële crisis, maar ligt na de val van het kabinet ook politiek op z’n gat. Verder wakkert het electorale succes van hard-rechtse partijen in meerdere lidstaten, de groeiende verdeeldheid binnen de EU aan. En met de concurrentie van de Europese economie is het zo slecht gesteld dat de nieuwe Europese Commissie ‘m tot speerpunt heeft gemaakt.

Maar zoals iedere EU-kenner u kan vertellen: crises hebben de EU tot nu toe alleen maar sterker gemaakt. Als dat nu ook weer gaat gebeuren, gloort een buitengewoon sterke Unie aan de horizon. En daar zullen we dan ook meneer Trump voor moeten bedanken.

Remco de Boer is energieonderzoeker, schrijver van artikelen en boeken, en maker van de podcast Studio Energie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics