Het nieuwe productiegebouw van Van Loon in Son telt 26.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Het hoofdkantoor is verhuisd naar een stijlvolle nieuwe ruimte. In totaal werken er 600 mensen en dat kan doorgroeien naar circa 1.000. Roland laat zien hoe de karbonaadjes, speklapjes, tartaar en vele andere producten in een hoog tempo de lopende band over gaan. “We hebben ongeveer 57 miljoen euro geïnvesteerd in dit pand en kunnen daarin ons groeidoel van 5 procent per jaar voorlopig halen. Ook omdat we automatiseren waar het kan met robots en bijvoorbeeld zelfrijdende karretjes. We zijn helemaal voorbereid op de toekomst.”
Vlees eten
Dat is ook waarom de twee niet blind willen zijn voor maatschappelijke discussies over het eten van vlees, zegt Erik. ,,Vooral in de grote steden wordt steeds bewuster en kritischer met eten omgegaan. Wij moeten daarop inspelen en zorgen dat we aan de vraag van consumenten kunnen voldoen. Als het gaat om dierenwelzijn zijn we daarom al lang geleden gestopt met het castreren van varkens. Daarna kwamen de keurmerken Beter Leven met minimaal één ster en Varken van Morgen. We kijken steeds naar de next level in dierenwelzijn.”
Het bedrijf doet een proef met vijf varkenshouders die hun dieren volledige vrij van antibiotica groot brengen, zegt Roland. “Dat doen we samen met leverancier van stalsystemen Schippers in Bladel. Alles op deze varkensbedrijven, tot op het laatste boutje en moertje, wordt zowat klinisch schoongemaakt. Het luistert nauw, want vooral biggen zijn heel vatbaar voor virussen en bacteriën. Er mogen daarom geen ongedierte en insecten zijn en alleen vloeren en materialen die goed te reinigen zijn.”
Roland zegt dit soort maatregelen zelf te kunnen doorvoeren omdat het bedrijf tegenwoordig de hele keten beheert. ,,We hebben ruim 250 varkenshouders en honderd rundveehouders in Nederland en België als vaste leveranciers. Zij hebben een leverplicht naar ons en wij een afnameplicht tegen de marktprijs plus een toeslag voor het welzijnsniveau. Ook stellen we eisen aan het gebruikte voer, bijvoorbeeld alleen soja die duurzaam geteeld is.”