Christian Wendler, ceo van Lenze: Zonder eenvoud geen Industrie 4.0

0

‘Als oplossingen- en innovatiepartner praten we tegenwoordig met onze klanten vaker over machineprocessen dan over onze eigen producten.’ Aldus Christian Wendler, ceo van Lenze, duidend op de transitie die de Duitse machine-automatiseerder heeft doorgemaakt van productenleverancier naar een system supplier die zijn klanten bij de arm neemt om hen de weg te laten vinden in de aanstaande – deels al begonnen – digitale revolutie.

Christian Wendler, voorzitter van de raad van bestuur: “We zijn verheugd om onze 2020+ groeistrategie verder vorm te kunnen geven.

70-jarig Lenze neemt klanten bij de arm om te flexibiliseren en digitaliseren

Half oktober, tijdens de viering van het platina jubileum, werd op het hoofdkwartier in Groß Berkel (bij Hameln, in Nedersaksen) stilgestaan bij de ontwikkeling die Lenze sinds de oprichting door Hans Lenze, in 1947, heeft doorgemaakt. Keynote sprekers hadden zinnige dingen te melden over het motto, ‘Future Day of Machine Manufacturing’. Industrie 4.0 kwam met fenomenen als digitalisering, flexibilisering (‘lot size one’), robotica, industrial internet of things (IIoT) en big data analytics helemaal aan bod. Evenals vraagstukken zoals borging van de veiligheid van data in de cloud en de stuwende rol die start-ups kunnen spelen in de paradigmawisseling waarmee de gevestigde hightech machinebouwers moeten zien te dealen.

40 miljoen in learning factory

Over vier, vijf jaar verwacht het familiebedrijf Lenze een omzet van één miljard euro te schrijven, bijna vijftig procent (!) meer dan in het jongste, eind april afgesloten boekjaar (678 miljoen euro, een record). Richtsnoer voor die ambitieuze groeispurt, zo vertelden ceo Christian Wendler en cfo York Schmidt, is het strategische programma Lenze 2020+. Dat focusseert op verdere versterking van de werkvelden mechatronische producten & packages, motion control-systemen en (digitale) services. Met als klap op de vuurpijl de ombouw van de site in Extertal (Noordrijn-Westfalen) tot Lenze Mechatronics Competence Campus. Waar productontwikkeling, assemblage, logistiek en andere disciplines in een open space en met de modernste hulpmiddelen innig samenwerken, schilderde Wendler. ‘Onze factory of the future, een heuse learning factory.’ De veertig miljoen euro die de samen met Fraunhofer uit Stuttgart ontwikkelde campus gaat kosten, maakt deel uit van de 100 miljoen aan extra investeringen die Lenze de komende paar jaar uit eigen middelen bekostigt.

Niet ‘manloos’

Een deel van die extra investering, de grootste ooit in Lenze’s historie, is geoormerkt voor verdere versterking van de internationale marketing & sales. Met name in de Amerika’s (omzet 78 miljoen euro) en Azië (84 miljoen) ziet de automatiseerder van de machinebouwsector mooie groeikansen. Daarnaast wordt er een tandje bijgeschakeld op het vlak van om- en bijscholing van medewerkers. Want die moeten mee in de digitale transformatie, die nieuwe vaardigheden en een andere wijze van (samen)werken vereist. Lenze, benadrukte Wendler, gelooft niet in ‘manloze’ fabrieken; daarvan getuigt de personeelsaanwas met 160 personen in het afgelopen boekjaar – tot 3.457 wereldwijd, van wie iets meer dan de helft in Duitsland. ‘Dit jaar zullen dat er ongeveer evenveel (nieuwe medewerkers, red.) zijn.’

Om zich bij de ook in Duitsland schaarse technische talenten in de kijker te spelen, werkt Lenze in eigen land – maar ook elders in Europa, in de VS en in China – nauw samen met technische hogescholen en universiteiten. ‘Het aantal stagiairs en werkstudenten verdubbelen we komend jaar. En in het nieuwe Lenze Automation Camp spijkeren we jonge ingenieurs bij in de technologie waarvan wij het nu en in de toekomst moeten hebben en ze draaien op onze sites mee in projecten.’

De Nederlandse vestiging in Den Bosch heeft hierin een belangrijke rol en biedt voor deze talenten kansen.

Co-creatie

Co-creatie is niet iets waar alleen het Nederlandse hightech ecosysteem in uitblinkt, zo bleek. Ook een Lenze richt daar haar pijlen op. Wendler duidde op het fenomeen dat in Duitsland Vernetzung wordt genoemd: machines van verschillende leveranciers worden in netwerken (steeds vaker in de cloud) verbonden – ze communiceren met en leren van elkaar. Waardoor processen beter (sneller, foutloos) verlopen en zó flexibel dat ze in flow kleine series (ultiem: seriegrootte één, ‘lot size one’) geïndividualiseerde spullen kunnen maken. Om dat voor mekaar te krijgen, zet Lenze zwaar in op verticale en horizontale integratie – op machine- en machinelijnniveau en ook in de supply chain. Daartoe is Lenze samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer ei3 (in New York), dat een cloud-oplossing bedacht voor de remote service-functionaliteit in Lenze’s machineplatform. Voorts worden overnames gedaan. Al in 2000 werd het Bremense Encoway ingelijfd. Met inmiddels 200 medewerkers voorziet dat klanten van gestandaardiseerde en klantspecifieke, digitale oplossingen. ‘Onze zeventien jaar jonge start-up’, gniffelde Wendler. Maart dit jaar werd een meerderheidsbelang genomen in de start-up Logicline (Sindelfingen, in Baden-Württemberg), ontwikkelaar van slimme software voor de digitalisering van processen in sales, marketing & services en het IIoT. Met conculega’s, universiteiten en researchinstituten werkt Lenze intensief samen in het technologienetwerk ‘it’s OWL’ (voluit: Intelligent Technical Systems OstWestfalenLippe). Dit cluster, met180 deelnemende organisaties, spant zich in om de innovatieve sprong van mechatronica naar intelligente systemen te maken.

Ei van Columbus

Ook in de eigen r&d zet Lenze zijn kaarten op de focusgebieden van Industrie 4.0: digitalisering, flexibilisering en modularisering. Eind november, op de vakbeurs SPS IPC Drives in Neurenberg (D), lanceerde de automatiseringsspecialist een machineplatform dat de drempels wegneemt om centrale, controller-based automatisering (door plc-intelligentie) en decentrale, drive-based automatisering (ook wel cyber-physical systems genoemd) te combineren. Volgens Lenze-cto Frank Maier de ideale oplossing voor modularisering, omdat die machinebouwers veel meer flexibiliteit biedt en in engineering veel tijd bespaart. Het ei van Columbus: Lenze’s nieuwe, compacte en energiezuinige servo-inverter (omvormer) i950, die controller-based automatisering integreert in de controller. ‘Of de klant een centrale of decentrale automatiseringstopologie wil, dan wel een slimme mix; dat speelt geen rol meer. En voor software-engineers maakt het niet meer uit of ze de i950 integreren in hun machinetopologie als een simpele actuator, een parametriseerbare as of een vrij-programmeerbare as.’

Harder lopen

De klant toegevoegde waarde bieden met oplossingen die efficiënter engineeren mogelijk maken; oplossingen die één familie vormen – lees: gecombineerd toepasbaar zijn – en zich onderscheiden door eenvoud/gemak voor de klant/engineer en toekomst-proof zijn. Op die weg, die Lenze tot groei en bloei heeft gebracht, gaat de ontwikkelaar en leverancier van ‘de hersenen van machines’ voort. Harder lopend dan het al deed en met meer nadruk op software-skills, om klanten te helpen de kansen die Industrie 4.0 hun biedt te grijpen. Vijf jaar geleden werd daartoe Lenze FAST bedacht: de Feasible Application Software Toolbox. Dat moest een bibliotheek worden waarin klanten tachtig procent van de standaardfunctionaliteiten voor motion control konden terugvinden en toepassen. Ceo Christian Wendler: ‘Op grond van ruim duizend applicaties in het afgelopen jaar staat onomstotelijk vast dat Lenze FAST een besparing op de engineeringstijd en -kosten oplevert van dertig tot vijftig procent.’ Mooie basis om die miljard omzet over een paar jaar in de pocket te krijgen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics