Zeven hoogleraren krijgen dubbelbenoeming en slaan brug tussen de medische wereld (Leiden, Rotterdam), geneesmiddelonderzoek (Leiden) en die van de technologie (Delft).

0

Op dinsdag 21 juni as. ontvangen zeven Medical Delta hoogleraren een dubbelbenoeming bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft en/of het Erasmus MC Rotterdam. Door deze dubbelbenoeming wordt een brug geslagen tussen de medische wereld (Leiden, Rotterdam), geneesmiddelonderzoek (Leiden) en die van de technologie (Delft).

De zeven hoogleraren spreken tijdens een oratiemarathon uit wat zij vanuit hun eigen vakgebied bijdragen aan vernieuwingen in de medische technologie en de impact daarvan op de zorg. Door voortschrijdende technologische innovatie wordt het steeds beter mogelijk om het allerkleinste niveau van het menselijk lichaam (DNA cel niveau) te begrijpen en het effect van medicijnen, levensstijl en medische behandelingen op individueel persoonlijk niveau te onderzoeken. Van de mogelijkheid van een “One Hour Cancer Treatment” specifiek op maat van jouw DNA tot het testen van geneesmiddelen op een chip met jouw eigen cellen waardoor “personalised medicine” echt mogelijk wordt. Door de combinatie van techniek en zorg komen deze ontwikkelingen binnen handbereik.

Medical Delta Event
De dubbelbenoeming vindt plaats tijdens het 6e jaarlijkse Medical Delta-event (voorheen MedTechWest) dat ieder jaar door 350 topwetenschappers, ingenieurs, medici en ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid wordt bezocht. Dit is de tweede keer in de Nederlandse academische geschiedenis dat een dubbelbenoeming plaatsvindt; de eerste keer vond plaats in 2014 toen 11 hoogleraren een Medical Delta benoeming ontvingen.

Techniek naar de kliniek: medische technologie en de impact daarvan op de zorg
De samenwerking tussen de eerdere Medical Delta hoogleraren (eveneens medici uit Leiden en Rotterdam en ingenieurs uit Delft) heeft al gezorgd voor innovaties op het gebied van bijvoorbeeld minimaal invasieve behandelingen en de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam. Door minimaal invasieve behandelingen zijn littekens kleiner, daardoor het herstel van de patiënt sneller en het verblijf in het ziekenhuis korter. Dankzij de ontwikkeling van 3D prints van het menselijk lichaam kunnen chirurgen die een gecompliceerde ingreep gaan uitvoeren, deze ingreep eerst oefenen op een 3D geprint preparaat.

hooglerarenMedical Delta hoogleraren 2016

  • Prof. dr. Cock van Duijn – Erasmus MC / Leiden Universiteit
    Precision medicine in Medical Delta: About genes, metabolites and prevention
  • Prof. dr. Thomas Hankemeier – Leiden Universiteit / Erasmus MC
    Big Data in Medical Delta: How metabolomics will change healthcare
  • Prof. dr. Marileen Dogterom – TU Delft / Leiden Universiteit
    Can we build a synthetic cell? And will this impact personalised medicine?
  • Prof. dr. Claire Wyman – Erasmus MC / TU Delft
    What’s the difference between Angelina Jolie and me? We train scientists to find nanoscale answers.
  • Prof. dr. Corrie Marijnen – LUMC / TU Delft
    HollandPTC: a dream comes true: About protons, patients and preferences
  • Prof. dr. Jean-Philippe Pignol – Erasmus MC / TU Delft
    Active women with breast cancer: About the one hour radiation treatment
  • Prof. dr. Rob Nelissen – LUMC / TU Delft
    Smart Implant Surgery! Medical Delta adds: About patient safety, 3D printed implants & quality

Ter gelegenheid van deze tweede Medical Delta benoeming is een magazine met interviews met alle hoogleraren uitgebracht.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics