Eaton heeft een whitepaper gepubliceerd met de titel: ‘Machines en systemen voorbereiden op aansluiting op het Internet of Things (IoT)’. De paper beschrijft de basispunten van de Industry 4.0-architectuur, zoals horizontale en verticale integratie, Cyber Physical Systems en slimme apparaten, en plaatst ze in hun context.
De voordelen en uitdagingen voor machinebouwers en systeemintegrators worden besproken met praktische aanbevelingen voor het verwezenlijken van de voordelen van het nieuwe digitale tijdperk. Hoe besturingssystemen op modulaire en gedecentraliseerde wijze kunnen worden gerealiseerd in plaats van de historische gecentraliseerde besturingssysteembenadering. Hierdoor kunnen ‘functieblokken’ opnieuw worden gebruikt en de technische cycli worden verkort.
De whitepaper legt ook uit hoe onderdelen ‘slim’ kunnen worden. Deze ‘slimme apparaten’ worden geactiveerd om autonoom dergelijke ‘functieblokken’ te besturen binnen de machine, op basis van beschikbare omgevingsgegevens. Door gebruik van protocollen zoals OPC-UA kunnen machines gemakkelijk worden uitgerust met de nieuwe gestandaardiseerde communicatiefuncties; hierdoor kunnen machinebouwers hun systemen loT-gereed maken waardoor eindgebruikers ze in de toekomst kunnen integreren in hun Digitale Fabrieken.
‘Het Industry 4.0-concept doet veel meer dan alleen het verhogen van productiviteit en efficiëntie, het integreren van Cyber Physical Systems in het Internet of Things zorgt voor nog meer mogelijkheden’, aldus Geurt van Bennekom, Product Marketing Manager bij Eaton. ‘Er kunnen verzamelde gegevens worden verstrekt aan de machinebouwer zodat de werking van de machine kan worden gemonitord en onderhoudsmaatregelen kunnen worden voorspeld waardoor de beschikbaarheid van de machine toeneemt. De producent kan ook zien hoe de machines worden gebruikt en aanbevelingen doen voor optimalisaties of toekomstige verbeteringen.’
Er worden voorbeelden uit de praktijk gegeven die laten zien hoe eenvoudig deze concepten nu al kunnen worden geïntegreerd. Door gebruik te maken van Eaton’s intelligente bedradingssysteem SmartWire-DT samen met de PKE elektronische motorbeveiligingsonderbreker of de DE1 variabele snelheidsstarter. Het beschrijft hoe eenvoudig het kan zijn om procesgegevens op te halen en te leveren aan een externe bron voor mobiele visualisatie of diepgaande analyse.
In de whitepaper worden drie loT-voorbeelden gegeven waaronder één project dat laat zien hoe zelfs hydraulische aggregaten onderdeel kunnen worden van een dergelijke digitale oplossing. Met jaren ervaring in zowel de elektra- als hydraulische wereld levert Eaton niet alleen de onderdelen, maar toont ook hoe de combinatie van deze producten cruciaal wordt, vooral in Industry 4.0-scenario’s. En daar bovenop kan een dergelijke combinatie ook nog eens enorm veel energie besparen.
Eaton heeft zichzelf ten doel gesteld om de machinebouwsector oplossingen te bieden die eenvoudig te integreren zijn om machines loT-gereed te maken. Het energiebeheerbedrijf ontwikkelt hiervoor onderdelen, systemen en diensten waarmee alle OEM’s de basisprincipes van Industry 4.0 kunnen implementeren in hun producten, ongeacht of het kleine, compacte machines zijn of complexe, uitgebreide systemen.
De whitepaper kan gratis worden gedownload.