De trend om op afstand te werken, die tegelijk met de pandemie is begonnen, is ons nieuwe normaal geworden. Veel bedrijven in verschillende hebben deze methode geïmplementeerd, sommigen vonden het zelfs productiever dan ze aanvankelijk dachten. Deze verandering in ons werkleven heeft een grote impact op de arbeidsmarkt. Sommige mensen hebben een betere balans tussen werk en privéleven en zijn ook nog eens productiever, maar anderen hebben niet dezelfde salarissen als voor de pandemie. In dit artikel wordt een schets gegeven van hoe de trend van telewerken de banenmarkt en de toenemende digitalisering in de VS beïnvloedt.
Veel mensen op zoek naar flexibiliteit, naar banen op afstand
Volgens een recent rapport van Glassdoor is de vraag van werkzoekenden naar banen op afstand van 2019 tot 2021 gestegen met 360 procent. Hoewel het nog steeds maar drie procent van de zoekopdrachten naar banen vertegenwoordigt is de trend van werken op afstand een blijvertje. Het rapport vermeldt ook dat het grootste deel van deze zoekopdrachten banen in de IT betrof, gevolgd door zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg. Verrassend is aan deze trend, is dat de kans op besmetting veel kleiner nu het vaccin beschikbaar is en bedrijven beschermende maatregelen nemen. Bedrijven zijn weer opengegaan en banen zijn weer fysiek toegankelijker. Dit zou een weerspiegeling kunnen zijn van de al lang bestaande wens van mensen om vanuit huis te werken, nu mogelijk gemaakt door de pandemie. Sommige werknemers zeggen daarom hun baan op om op zoek te gaan naar een andere die meer flexibiliteit biedt. Volgens het Bureau of Labor Statistics hebben in augustus 2021 in de VS 4,3 miljoen mensen hun baan opgezegd. Volgens het platform is dit het hoogste aantal dat ooit is geregistreerd sinds het bureau in 2000 begon met het verzamelen van gegevens. Deze trend kan het gevolg zijn meerdere factoren zoals de behoefte aan een hoger salaris, burn-out-gevoel, maar ook de wens om thuis te gaan werken. Immers, een van de belangrijkste redenen waarom mensen in hun huidige baan blijven, is dat ze er een goed evenwicht tussen werk en privéleven hebben. Volgens het meest recente State of the Salary rapport geeft 52 procent van de mensen de voorkeur aan werken op afstand met werken op kantoor als een optie.
Balans werk-privé topprioriteit
Bedrijven in de VS hebben te maken met een hoog verloop door het grote aantal ontslagnemers. Volgens een recente studie uitgevoerd door Harvard Business Review, was er een stijging van 4,5 procent in de tech-industrie. Dit cijfer is opmerkelijk, omdat er de tech industrie tijdens de pandemie fors is gegroeid. Mensen zijn in deze technologiesector gaan werken vanwege betere salarissen en een beter evenwicht tussen werk en privéleven. En dan toch dat hogere verloop. Een verklaring kan zijn dat veel werknemers in de tech industrie het gevoel hebben opgebrand te zijn. Immers, volgens diezelfde studie gaat vrijwel altijd de werkdruk omhoog in sectoren met een hoge vraag. Dit heeft industriele bedrijven ertoe aangezet nieuwe technieken te implementeren om hun talent te behouden. PwC ondervroeg 500 Chief Financial Officers naar hun topprioriteiten voor het behoud van werknemers. 73 procent vindt dat het evenwicht tussen werk en privéleven een topprioriteit is. Als bedrijven hun werknemers willen behouden, moeten ze het gevoel van burn-out verminderen.
Een ander aspect dat is veranderd tijdens de pandemie is dat mensen op zoek zijn gegaan naar nieuwe carrièrepaden om hun werk-privé balans te verbeteren. Veel van de meest aangeboden banen zijn te vinden in de tech-sector, zoals software engineering, digitale marketing en klantenservice. Dus hebben veel mensen zich tijdens de pandemie bijgeschoold om dit type van betere banen te verwerven. Volgens een McKinsey-rapport zouden tegen 2030 ongeveer 375 miljoen werknemers nieuwe vaardigheden willen aanleren. Dit zou de vraag naar coderingsbootcamps, universiteitsdiploma’s of on-the-job training kunnen doen toenemen.
Goedkopere woonlocatie, lager salaris?
Nu de veel werknemers vanuit huis werken, gaan sommige van hen verhuizen, naar een locatie die minder kost. Dit betekent dat ze verschillende kosten voor levensonderhoud zullen hebben, afhankelijk van hun locatie. Daarom hebben sommige bedrijven locatiegebonden salarissen ingevoerd, passend bij de kosten van levensonderhoud op de locatie van de werknemer. Het salaris van een software engineer bij Google is bijvoorbeeld 179.000 dollar. Hoewel dit een goed salaris kan zijn voor een inwoner van San Francisco, kan het nog veel meer zijn voor iemand die in Austin, Texas woont. Dit is echter een groot twistpunt in de tech-industrie want werknemers willen niet minder betaald krijgen als ze op afstand werken. Volgens het State of the Salary-rapport van Hired zou 74 procent van de werknemers ontslag nemen als ze minder salaris zouden krijgen.
Afstanden in Nederland kleiner
De trend om op afstand te werken bestond al voor de pandemie, maar de uitbraak van COVID-19 heeft de vraag naar online banen sterk doen toenemen. Een hoog percentage van de beroepsbevolking werkt online of in een hybride model, terwijl anderen van plan zijn hun baan op te zeggen om op afstand te gaan werken. Daarom wordt verwacht dat deze trend een blijvertje is. Althans in de VS. In Nederland en de Nederlandse industrie zou deze trend ook weer (goeddeels) kunnen verdwijnen, alleen al omdat de afstanden hier veel kleiner zijn.