Wereldwijde inspiratie voor groei BOZ

0

Het gaat crescendo met de BOZ Group (ruim 130 medewerkers), leverancier van precisieplaatwerk in Bergen op Zoom. De specialist in ontwikkeling & engineering, plaatbewerking, poedercoaten en assemblage, inclusief laserlassen, groeit in al z’n marktsegmenten, van agro en food tot medisch en farma tot machine- en apparatenbouw. Via de klanten vinden de producten van BOZ Group wereldwijd afzet.

Een mooi voorbeeld biedt de European Extremely Large Telescope (E-ELT), die in Chili bovenop een berg wordt gebouwd. De primaire telescoopspiegel, met een diameter van 39 meter ’s werelds grootste, is opgebouwd uit 798 segmenten die afzonderlijk gepositioneerd kunnen worden om samen het beste beeld van het diepe universum te genereren. VDL ETG Projects ontving dit voorjaar de order voor levering van de complete draagstructuur en gaf BOZ opdracht voor de plaatwerkconstructies, in totaal 936 stuks (inclusief reserve voor onderhoud). Een inspirerende klus, aldus directeur Corné van Opdorp en zijn BOZ Group haalt dan ook alles uit de kast voor de productie. ‘We hebben een gerobotiseerde laserlasinstallatie met draadtoevoer van Trumpf aangeschaft. Die is bedoeld voor de complexe productievraagstukken, zoals het laserlassen van de plaatwerkconstructies voor de E-ELT. Ik verwacht dat we ook andere producten op die manier gaan aflassen en daarvoor de twee bestaande laserlasinstallaties – wij zijn een van de weinigen in Nederland met drie van zulke installaties – van draadtoevoer voorzien.’

Het is een van de vele facetten van BOZ’s smart factory; naast nieuwe machines en slimmere processen investeert BOZ ook in digitalisering, slimme logistiek en opleiding van medewerkers. Inspiratie voor die smart factory zoekt Van Opdorp op zijn beurt ook wereldwijd. Zo zag hij tijdens een studiereis naar Japan van NEVAT-plaatwerkbranchegroep GPI (waarvan hij voorzitter is) cobots in actie: robots die in productie met mensen kunnen samenwerken. ‘Het was bekend dat ze in Japan heel goed zijn in de organisatie van productie en toch was het een eyeopener. Maar ik heb ook gezien dat het lastig blijft om cobots in de industrie in te zetten, zeker in een bedrijf als het onze waar de series klein zijn.’ Verder bezocht Van Opdorp het technologiecentrum van het Duitse Trumpf, leverancier van onder meer plaatwerkmachines, in Chicago, VS. Daar zag hij hoe machines direct op een groot plaatmagazijn waren aangesloten. ‘Het mooie was dat alle Trumpf-machines die wij hebben daar ook stonden. In de smart factory gaat het niet alleen om de machines, maar vooral ook om de organisatie daaromheen.’ De inzet van agv’s (automatisch geleide voertuigen) in de productielogistiek boeit Van Opdorp eveneens.

Zijn nieuwste ideeën kan hij binnenkort weer concretiseren, want BOZ plant een uitbreiding van het vloeroppervlak in Bergen op Zoom met 1.000 vierkante meter om de voortgaande groei verder te faciliteren. Bottleneck daarin blijft het gebrek aan goedopgeleide mensen. Als bestuurslid van de Stichting Vakopleidingen Metaal West-Brabant in Etten-Leur heeft Corné van Opdorp, samen met zijn director operations Peter Huijgens, daarom het initiatief genomen een skills lab voor gerobotiseerd lassen in te richten. ‘Om het initiatief te laten slagen, zijn er minimaal tien bedrijven nodig, daar zijn we nog niet; dus geïnteresseerden, meldt u aan. Want we kunnen wel robots kopen, maar de mensen die ze moeten bedienen en programmeren worden steeds schaarser, dus we moeten blijven opleiden.’

Stichting Vakopleidingen Metaal West-Brabant  en Corné van Opdorp hebben het initiatief genomen een skills lab voor gerobotiseerd lassen in te richten. ‘Om het initiatief te laten slagen, zijn er minimaal tien bedrijven nodig, daar zijn we nog niet; dus geïnteresseerden, meldt u aan.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics