Waarom u beter niet meer focust op leverbetrouwbaarheid

0

Leverbetrouwbaarheid is een belangrijke factor in de beoordeling van veel klanten. Hoe verbeter je deze? Onderzoek onthult dat de sleutel tot het verbeteren van de leverbetrouwbaarheid alvast niet ligt in het focussen op de leverbetrouwbaarheid.

De valkuil: veiligheidstijden inbouwen

Planners die de druk voelen om de leverbetrouwbaarheid te verhogen, zullen vaak de neiging hebben om een extra ‘veiligheidstijd’ toe te voegen in hun planning. Dit is echter een valkuil die een negatieve spiraal op gang brengt.

Het vergroten van de doorlooptijdparameters in het systeem door het toevoegen van een veiligheidstijd leidt er toe dat orders eerder worden vrijgegeven, waardoor de tussenvoorraden op de werkvloer zullen stijgen. Grotere tussenvoorraden leiden tot effectief langere doorlooptijden op de werkvloer. Doordat de doorlooptijden langer worden, zullen er meer rush orders zijn, die men noodgedwongen voorrang zal moeten geven ten opzichte van de gewone orders. Hierdoor vertragen de gewone orders verder en verlengt de doorlooptijd van deze normale orders. De langere doorlooptijden dwingen vervolgens de planning om verder in de toekomst te plannen. Hierdoor sluipen verdere onnauwkeurigheden in de planning, wat de leverbetrouwbaarheid opnieuw onder druk zet. Dit leidt dan weer tot de neiging om de veiligheidstijden verder te vergroten. De vicieuze cirkel is nu compleet.

Moraal van het verhaal: je kan de leverbetrouwbaarheid niet verbeteren door rechtstreeks te focussen op de leverbetrouwbaarheid. De doorlooptijdspiraal krijg je niet onder controle door planningsparameters te manipuleren. De oplossing ligt in het doorbreken van de spiraal door op doorlooptijdverkorting te focussen. Een kortere doorlooptijd laat de spiraal in de andere richting draaien, waardoor de leverbetrouwbaarheid drastisch kan verbeteren.

Capaciteit als hefboom

Uit recent, internationaal onderzoek blijkt dat het zorgvuldig bijsturen van de beschikbare capaciteit een belangrijke hefboom is om de doorlooptijd onder controle te houden en de leverbetrouwbaarheid te verbeteren.

Doorlooptijdverkorting kan je leren!

Wilt u uw doorlooptijd (verder) verkorten en tegelijk ook uw leverbetrouwbaarheid verbeteren? Quick response manufacturing (QRM) is hiervoor een goede keuze! Deze strategie richt zich op het realiseren van kortere doorlooptijden op de productievloer. Heel wat Belgische bedrijven namen al de proef op de som, met succes!

rajan-sirris_be_Hoe werkt QRM precies? En hoe implementeert u zo’n traject succesvol? Op 11 oktober komt u het te weten van Rajan Suri, de geestelijke vader van QRM, tijdens de Quick Response Manufacturing Masterclass!

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics