Vision Expert Day rekent af met ruis omtrent beeldsensortechnologie

0

Met de opmars van visiontechnologie en CMOS-beeldsensoren in het bijzonder, wordt er veel zin en onzin verkondigd. Dat vertroebelt het beeld van wat er zich daadwerkelijk op het grensvlak van sensoren, embedded vision, cameraontwerp en lenzen afspeelt. Tijdens de Vision Expert Day rekenen de internationaal meest vooraanstaande expert af met de ruis, en praten ze de bezoeker in heldere bewoordingen bij over een optimale som der delen. Vision Expert Day 2018 vindt op maandag 26 maart plaats op de Communication Campus in Gent.

Eens in de vijf jaar organiseert Phaer de Vision Expert Day. En anders dan bij veel gelijksoortige evenementen, schuwt het bedrijf hierbij de diepgang niet. Niet voor niets is het vooral een evenement door experts voor experts. Omdat Phaer dankzij haar ‘don’t buy smart, be smart’-strategie over een uitgebreid partnernetwerk beschikt met de slimste visionkoppen ter wereld, is het als één van de weinige visionleveranciers in staat om die diepgang in samenhang te bieden.

Sensorkennis en standaarden
Diepgang betekent in eerste instantie dat je niet de volle breedte van het visionlandschap in één dag probeert te proppen, maar de volle aandacht geeft aan één thema dat de visiongemoederen bezighoudt. Momenteel is dat zonder enig twijfel sensortechnologie, de grootste katalysator achter de dubbele groeicijfers die de visionmarkt het afgelopen jaar noteerde. Het aanbod is groot, en er valt dan ook veel te kiezen. Welk(e) golflengtegebied(en) wil ik bekijken? Met welke resolutie en op welke snelheid? Hoe gevoelig moet de sensor zijn? Hoeveel ruis is toegestaan? Heb ik dan CCD of CMOS nodig? En van welke fabrikant? Wat de slimste keuze is, hangt natuurlijk af van de applicatie, maar ook van een gevoelig samenspel met andere componenten in het visionsysteem.

Internationale sensorspecialisten
Om zinnige antwoorden te geven op alle vragen rondom sensortechnologie, doet Phaer een beroep op de expertise van internationale specialisten in hun vakgebied. Zo zal Albert Theuwissen, voormalig TU Delft-professor en oud-Dalsaspecialist, het in zijn huidige rol als voorzitter van de International Image Sensor Society hebben over sensorruis. Welke soorten treden wanneer op? En hoe ga je ermee om? Miho Akahide van JIIA (Japan Industrial Imaging Association) zal vervolgens embedded vision en sensorinterfaces zoals de nieuwe high-speed SLVS-EC-standaard van Sony toelichten. En uiteraard zullen ook sensorfabrikanten Teledyne e2v en ON Semiconductor niet ontbreken. Namens eerstgenoemde zal Vincent Richard uitleggen wat wordt verstaan onder True Correlated Double Sampling (CDS), en welke impact deze relatief nieuwe architectuur op de visiontoekomst zal hebben. Brain Benamati van ON Semiconductor zal de beeldsensor vervolgens in een meer holistisch licht stellen, waarbij naast technologie ook concurrentie en kostenoverwegingen aan bod komen.

Compleet beeld
Over die holistische samenhang hebben ook de Amerikaanse camerabouwer Imperx en de Duitse lenzenfabrikant Schneider Kreuznach een duidelijke mening. Zo is het volgens Nathan Cohen van Imperx essentieel dat een cameraplatform ook snel genoeg is voor de volgende generatie beeldsensoren die zich nu al aandient. En volgens lenzenspecialist Jörg Blätz wordt het er door een eveneens groeiend lenzenaanbod niet gemakkelijker op ook hier de juiste match te vinden. Waar moet je allemaal op letten, wil je de fotonen zo optimaal mogelijk op een bepaald type beeldsensor krijgen? Arnoud Darmond legt tot slot uit op welke manieren de hieruit gedestilleerde beeldinformatie zo goed mogelijk met de buitenwereld gedeeld kan worden. Een verhaal over de nieuwste visionstandaarden dus. En als standaardenbewaker van de European Machine Vision Association (EMVA), is hij de expert bij uitstek om die uitleg te geven.
Mocht er na alle tekst en uitleg van dit internationaal erkende sprekersgezelschap toch nog enige ruis op de lijn zijn? Geen probleem. Er is ook voorzien in een Q&A-sessie. De experts persoonlijk aanspreken kan natuurlijk ook. Zoals gezegd, is de Vision Expert Day een dag door visionexperts voor visionexperts. Daarom heeft ook netwerken er een stevige plaats.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics