Hollandse ‘Integrated Industry’ presenteert zich aan de wereld
Behalve de Amerikaanse en Duitse politiek, met respectievelijk Barack Obama en Angela Merkel, zal ook de Nederlandse prominent vertegenwoordigd zijn op de Hannover Messe die van 25 tot en met 29 april gehouden wordt. Premier Mark Rutte als voorzitter van de EU, zal, vergezeld door EZ-minister Henk Kamp, aanwezig zijn bij de opening zondagavond 24 april en tijdens de Wissenstag op de maandag erna. Die dag bestaat uit een internationaal congres met de nodige Nederlandse inbreng.
Onder andere van Henk Ovink, special envoy International Water Affairs van Nederland en lid van de Hurrican Sandy Rebuilding Task Force van het US Department of Housing and Urban Development dat een leidende rol heeft gespeeld in het verbeteren van de waterhuishouding in en rond New Orleans. Watertechnologie, waarmee laaggelegen Nederland zich wereldwijd onderscheidt, is één van de thema’s van dat congres. Andere topics waarover Nederlandse bedrijven en/of kennisinstellingen presentaties zullen verzorgen zijn ruimtevaarttechnologie, maar ook het toepassen van big data in en voor de smart industry (wat in Duitsland geduid wordt met Industrie 4.0 en op de Hannover Messe met het thema ‘Integrated Industry’ ). Behalve de politieke kopstukken zal ook acte de présence geven een gezelschap van zo’n dertig ceo’s van grote Nederlandse ondernemingen als Fokker, IHC en Thales en het kennisinstituut TNO (de Nederlandse pendant van Fraunhofer). De Wissenstag (ook wel bekend als Knowledge Day) in Hal 3, zal ook het platform zijn voor de lancering van de STEM-coalitie, een Europese alliantie van onderwijsinstellingen op het gebied van science, technology, engieering en mathematics, naar voorbeeld van de Amerikaanse STEM Education Coalition. Mogelijk is hier de Nederlandse onderwijsminister Jet Bussemaker bij aanwezig.
Nederlandse specialisten
„Integrated Industry – Discover Solutions“ luidt het centrale thema van de HANNOVER MESSE 2016. Door netwerken verbonden industrie is geen toekomstvisie meer. Deze is al realiteit. Industrie 4.0 wordt in steeds meer fabrieken toegepast. Maar implementatie van Industrie 4.0-technologie vraagt bij uitstek om samenwerking met specialisten. Der Dutch Industrial Supply Pavillon in Halle 4 ist eine der größten Länderbeteiligungen auf der internationalen Leitmesse für innovative Zulieferlösungen und Leichtbau. Auf 800 Quadratmetern Fläche präsentieren die Aussteller – darunter Systemlieferanten, Zulieferer, Start-ups und Netzwerke – ihre Kompetenzen und Leistungsfähigkeit als innovative Entwicklungspartner. Enkele voorbeelden: Hightech-Komponenten aus dem Drucker präsentiert die Blok Group mit Sitz im niederländischen Velsen-Noord bei Amsterdam. Sie hat gerade den weltweit größten 3-D-Metall-Printer in Betrieb genommen. Die neue Maschine ermöglicht Komponenten in den Maßen 800 x 400 x 500 Millimeter. Mit dem Konzept „Smart Metal Shaping“ reagiert das Unternehmen CLT Metal Service mit Sitz im niederländischen Horst auf die steigenden Anforderungen der Kunden. Im Mittelpunkt steht eines der modernsten Laserbearbeitungszentren Europas. Und Goudsmit Magnetic Supplies mit Sitz im niederländischen Waalre laat zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld vom Handelshaus zum Engineering-Partner. „Wir haben zwar schon immer mit unseren Kunden mitgedacht, jetzt aber entwickeln wir auch zusammen neue Produkte und Verfahren“, erläutert der kaufmännische Geschäftsführer Jeff Hagelen van de onderneming die fors geinvesteerd heeft in de Modernste Maschinen, ISO-Zertifikate und Hightech-Prüflabore.
Derde nationaliteit
Een bijzondere innovatie is ook het voertuig dat duurzame en emissievrije mierenzuur als brandstof gebruikt dat een studententeam (FAST) van de TU Eindhoven inzendt voor de Hermes-award. Presented every year by Deutsche Messe, the HERMES AWARD is one of the world’s most important prizes in the world of industry. The award is given in honor of a technologically innovative product making its debut at HANNOVER MESSE
Behalve met inzendingen, politici en ceo’s zal industrieel Nederland natuurlijk ook vertegenwoordigd zijn door een groot aantal, naar verwachting zo’n 200, industriële bedrijven, aldus Victor Koppelaar van Hannover Consultancy, de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Deutsche Messe. Een groot aantal exposeert met een eigen stand. Daarnaast zijn veel ondernemingen aanwezig op collectieve stands, van onder andere de brancheorganisaties Nevat, het Mikrocentrum, de Metaalunie en Brainport Industries. Tientallen Nederlandse technologische starters zullen zich presenteren op het Start-ups & Innovatieplein in Hal 4, met hun disruptive technologie, in de hoop in contact te komen met financiers, klanten of leveranciers. Dit plein is een initiatief van Holland Innovative.
Maar niet alleen exposanten, ook veel bezoekers komen uit Nederland. Na Duits en Chinees zal Nederlands eind april de derde nationaliteit zijn op de beursvloer.