In een ‘Honours project’ van ING Bank hebben twaalf Bachelorstudenten Technical Computer Science van de Universiteit Twente een jaar lang gewerkt aan software die evolueert van een heel eenvoudig banksysteem naar steeds meer diensten. Op 27 september presenteren zij hun resultaten, in aanwezigheid van Peter Jacobs, Chief Information Officer van ING.
Banken hebben de afgelopen jaren grote veranderingen doorgevoerd en bieden intussen veel financiële diensten aan via internet of een app op de smartphone. Toch ligt aan de basis van de huidige software vaak nog het systeemontwerp van de jaren zeventig, dat gaandeweg is uitgebreid met nieuwe onderdelen. Met de vraag of dit nog wel werkt, zijn de studenten aan de slag gegaan. Zij ontwikkelden in duo’s een banksysteem met basisfunctionaliteit, en kregen vervolgens individueel de taak om de software voor nieuwe diensten daarbovenop te bouwen. Gaandeweg ontdekten zij of deze benadering flexibel, agile, genoeg is om in te springen op de vraag.
EVOLUTIE
De complexiteit werd al snel duidelijk. Een nieuwe dienst of functie staat niet op zichzelf, die heeft invloed op de basisfuncties maar ook op eerdere uitbreidingen die de andere studenten ontwierpen. Hoewel het in de student-ontwerpen nog niet eens over de complexe financiële diensten van vandaag ging, levert het volgens begeleider prof Arend Rensink, hoogleraar Software Modelling, Transformation and Verification, veel informatie op over de manier waarop software evolueert van een eenvoudige basis naar een complex systeem, en over de problemen die hierbij kunnen ontstaan.
KLASSIEK BANKIEREN OF APP
Dit is volgens Rensink bijvoorbeeld te zien bij de app’s die banken aanbieden, met steeds verder gaande services. Oorspronkelijk waren deze app’s niet meer of minder dan de mobiele versie van de website, maar simpelweg een module erbij bouwen werkt niet meer. Het is inmiddels eerder andersom: de website wordt aangepast aan de app. Tegelijk heeft elke bank nog een schare klanten die op een klassieke manier wil blijven bankieren, dus de basis kan niet ineens overboord. Het programmeerwerk van de studenten geeft inzicht in dit type keuzen.
Het ‘ING Honours project’ maakte geen deel uit van het curriculum van Technical Computer Science, de studenten kregen voor hun werk een vergoeding van ING. Wel wordt onderzocht of dit type praktijkprojecten in de toekomst ook in de studie ingebed kan worden.
Het afsluitende symposium vindt plaats op 27 september, meer informatie is hier te vinden.