Efficiënt en sneller : Precies dat maken wat de markt wil vergt ketensamenwerking
Op donderdag 20 september organiseert BOOST Smart Industry Oost Nederland in samenwerking met link Magazine en ABN Amro een debat tussen ondernemers, het onderwijs uit de regio Oost Nederland en de gedeputeerden van de provincies Overijssel en Gelderland.
Een toekomstbestendige onderneming moet niet alleen agile zijn – flexibel kunnen reageren op veranderende (markt)omstandigheden – maar ook lean – om kosten te verlagen en kwaliteit te verhogen. Hoe maak je je organisatie agile én lean? Natuurlijk is dat een kwestie van het veranderen van de interne cultuur en meer dan ooit gaat het alle afdelingen aan. R&D evenzeer als Productie. En evengoed de klant met wie samen ontwikkeld wordt, als de toeleverancier. Want je kunt alleen snel reageren op de klantvraag als de klant goed forecast en de leverancier de componenten tijdig levert. Maar in hoeverre is die informatie-uitwisseling in de keten te optimaliseren? In hoeverre moet een bedrijf onzekerheid accepteren? Welke softwaretools zijn inmiddels voorhanden? Welke leveranciers rekenen het tot hun corebusiness hun klant lean te maken? En zijn lean en agile wel verenigbaar met veilig?
Onderwerpen van gesprek:
Gedeputeerden zijn geen ondernemers en moeten dan ook vooral niet op de ondernemersstoel gaan zitten. Provincies moeten bovenal faciliteren om die doelstellingen van de Boost-actieagenda – verzilveren van bestaande kennis, versnellen in de fieldlabs en versterken van het kennisfundament – te realiseren. Dat betekent dat ze niet een strategische koers voor de hightech industrie moeten uitzetten maar bovenal platforms voor samenwerking incluis financiële ondersteuning moeten entameren en realiseren. Politics as a service dus.
Hoe dan ook, het snel genoeg van de grond krijgen van de digitalisering van onze industrie vergt de gezamenlijke inzet van de ‘triple helix’, de industrie met de kennisinstituten en de overheid. Dat vergt van de overheid financiële steun, en wel, structurele subsidie die toegekend wordt op basis van in eerste aanleg nationaal, en in tweede, internationaal innovatiebeleid. Het verstrekken van gelden voor het stimuleren van digitalisering gebeurt nu veelal op tijdelijke basis en teveel op regionaal niveau.
Een toekomstbestendige onderneming moet niet alleen agile zijn – flexibel kunnen reageren op veranderende (markt)omstandigheden – maar ook lean – om kosten te verlagen en kwaliteit (yield) te verhogen. Hoe maak je je organisatie agile én lean? De hightech industrie kan zijn concurrentievoordeel halen uit productinnovatie, maar minstens zoveel uit procesinnovatie. Is het subsidiebeleid, nationaal en regionaal, nu niet teveel geconcentreerd op productinnovatie en welke maatregelen zijn nodig en mogelijk om de focus meer op het vernieuwen van de processen te leggen?
Voor die drie Boost-doelstellingen is het ook noodzakelijk dat de koppeling onderwijs-onderneming zo goed mogelijk wordt ingericht. Dat stelt eisen aan het onderwijs, opdat die hun studenten de juiste inhoud bieden, maar het stelt ook eisen aan de ondernemers. In hoeverre zijn industriële bedrijven in staat relevante stages en afstudeeropdrachten aan te bieden die aansluiten bij de studiewensen van de student; in hoeverre geven bedrijven stagiairs en starters de ruimte om zich te ontplooien, met ideeën te komen en die uit te voeren? Juist snel in kort meetings met diverse disciplines beoordelen van ideeën en afvoeren of nader uitwerken is een wijze van werken die jonge mensen aanspreekt en ‘smart’ is. In hoeverre zijn onderneming in staat en bereid studenten een stimulerende omgeving, bedrijfscultuur en inhoud te bieden?
In gesprek
Het debat wordt geleid door André van der Zee, presentator en programmamaker bij onder meer RTV Oost. Hij zal serieus waar nodig en met humor waar mogelijk de gasten van het panel door het gesprek heen leiden.
Het panel wordt gevormd door (in willekeurige volgorde):
- Biba Visnjicki – Fraunhofer Project Center
- Patrick Jansen – directeur bij FMI foodlife
- Harm Langen – CEO bij Pas Reform Hatchery Technologies
- Dick de Leeuw – DGA KWH Holland, onderdeel van ALES Metaaltechniek
- Robin Croon – CEO bij Broshuis Parts Production BV
- Peter Hobbelen – CEO bij Confed Group
- Arnold Hofmeijer – directeur bij GS Metaal
- Michiel Bilstra – directeur Deltion College
- Eddy van Hijum – Gedeputeerde van Provincie Overijssel
Praktische informatie
Datum: donderdag 20 september 2018
Tijd: van 18.30 uur tot 20.00 uur
Locatie: TIV | Evenementehal Hardenberg, Energieweg 3, 7772 TV Hardenberg, Toekomstcampus HAL 5
In 2018 vindt de TIV voor de 20ste keer plaats en is het centrum van de maakindustrie voor Noord- en Oost Nederland
Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn en actief mee te praten tijdens het debat van link Magazine – BOOST Smart Industry Oost Nederland – ABN Amro. U kunt zich aanmelden voor het debat door een mail met uw persoonlijke gegevens (naam, bedrijfsnaam, functie, adres, telefoonnummer en mailadres) te sturen aan uitgever@linkmagazine.nl.