Het MOR (Modular Office Renovation) – team van de TU Delft is tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. MOR was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen wat plaats vond in Szentendre, Hongarije. De TU Delft studenten stonden met hun zelfgebouwde energiezuinige huis vanaf het begin van de competitie bovenaan het algemeen klassement, maar zijn tijdens de spannende finaledag ingehaald door het Franse HABITER2030 team.
Solar Decathlon
Tijdens de Solar Decathlon Europe werden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op 10 onderdelen. Voor elk onderdeel was een deelprijs te winnen en daarnaast werden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement. Elk onderdeel is 100 punten waard en het MOR team is met een totaal van 851,8 punten tweede geworden. Deze punten werden verzameld met drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en één derde prijs. Het Franse team is met 853,5 punten eerste geworden. Er deden teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Algerije.
Blij
“Wij zijn ontzettend blij dat we tweede zijn geworden! Het proces van de afgelopen twee jaar was uitdagend, maar vooral ook zeer leerzaam en leuk. We zijn trots dat we dit resultaat hebben behaald. Nog nooit in de geschiedenis van de Solar Decathlon heeft een team acht podium plaatsen voor deelprijzen behaald”, aldus Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student. “Het was echt fantastisch om voor de acht deelprijzen en de uiteindelijke tweede plek in het eindklassement het podium op te mogen met het team. We hebben genoten van de competitie en we hebben met z’n alle laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.”
Van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen
Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland.” Legt Scheenaart uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart. “Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering te weeg brengen in de bouwwereld.”
eidende positie Nederland
Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwd door een team van 46 studenten. Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd. Scheenaart: “Deelname aan de Solar Decathlon was niet mogelijk geweest zonder de support van partners. Het MOR team is heel dankbaar voor haar hoofdsponsors: De Groot en Visser, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI | JP. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en als laatste ABN AMRO, die na de competitie haar naam aan het project gaat verbinden.” Vincent Groet, ABN AMRO: “We zijn enorm trots op het MOR team. Het is een heel knappe prestatie in een sterk competitief veld. En het is weer een mooie bevestiging dat we in Nederland een leidende positie innemen op het vlak van duurzaam bouwen en verbouwen.”