Het kabinet heeft op 30 juni een nieuwe reeks investeringen uit het Nationaal Groeifonds bekendgemaakt, waardoor Nederland een sterke positie kan verwerven en behouden op het gebied van onder meer batterijtechnologie, 6G en de duurzame productie van staal.
De TU Delft is samen met partners betrokken bij 10 van de 18 voorstellen die zijn gehonoreerd. Behalve batterijtechnologie, 6G en groen staal gaat het onder meer om de ontwikkeling van innovatieve, circulaire hoogrendements zonnepanelen, het versnellen van de energietransitie in de maritieme sector en het stimuleren van de productie van biogrondstoffen. Het kabinet trekt voor alle projecten samen een bedrag uit van in totaal 4 miljard euro.
Versnellen transities stimuleren
Tim van der Hagen, Rector Magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van TU Delft is blij met het resultaat. “Als TU Delft willen wij de grote transities versnellen op het gebied van klimaat, energie en duurzaamheid. Radicale innovatie is daarbij nodig. De investeringen uit het Groeifonds maken het mogelijk samen met onze partners nog meer te versnellen op deze thema’s. Neem batterijen, die een sleutelrol vervullen in de energietransitie. Nederland kan hierdoor uitgroeien tot een belangrijke speler in batterijtechnologie. Dat zorgt er weer voor dat we onze technologische onafhankelijkheid vergroten en bij het realiseren van deze transities minder afhankelijk zijn van andere landen.”
Innovatie-ecosysteem
Ook de toegekende projecten op het gebied van 6G, zonnepanelen, en de afvang en het hergebruik van CO2 als duurzame grondstof dragen hieraan bij. Op de TU Delft Campus, het innovatie-ecosysteem rond onze universiteit, werkt TU Delft intensief samen met al haar partners – bedrijven, startups, overheden en kennisinstellingen – om innovatie op deze thema’s te versnellen en zo bij te dragen aan een duurzame, klimaatadaptieve en circulaire samenleving.
Derde ronde
Het is de derde keer dat het Nationaal Groeifonds fors investeert in onderzoek en innovatie. De afgelopen twee jaar werden miljoenen toegekend op het gebied van onder meer duurzame luchtvaart, cellulaire agricultuur (‘kweekvlees’), quantumtechnologie en groene waterstof.
De voorstellen waarbij de TU Delft betrokken is op een rij:
6G Future Network Services
De wereldwijde ontwikkeling van 6G, de volgende generatie mobiele technologie die in 2030 op de markt komt, begint nu. Met het programma Future Network Services (FNS) creëert Nederland haar internationale toppositie in de mondiale 6G-waardeketen, gericht op die onderdelen waar Nederland zich kan onderscheiden. De focus ligt op intelligente radiocomponenten en antennes, intelligente netwerken en leidende toepassingen in maatschappelijk belangrijke sectoren. Lees meer.
Biobased Circular
BBC heeft als doel de grondstoffentransitie te versnellen door fossiele grondstoffen te vervangen. Door het opzetten van een nieuwe industrietak in Nederland, worden straks op grote schaal chemische bouwstenen en kunststof materialen op basis van biogrondstoffen geproduceerd en verwerkt. Lees meer.
Circulair geïntegreerde hoogrendements zonnepanelen
Energie uit zonlicht (zon-pv) speelt een sleutelrol in de overgang naar duurzame energie. Wereldwijd groeit zon-pv snel en neemt het vermogen in Nederland fors toe. Dit voorstel richt zich op de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe zon-pv-technologieën en zorgt voor de ontwikkeling van de volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen. Lees meer.
Creative Industries Immersive Impact Coalition
Immersive Experciences (IX) spelen een belangrijke rol in de grote digitale verandering. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor ons dagelijks leven, werk, onderwijs en ontspanning .Lees meer.
Deltaplan Valorisatie
Nederland excelleert in kenniscreatie, maar heeft moeite om dit om te zetten in maatschappelijke en economische waarde. De KTO-Nederland coalitie lanceert vijf Valorisatie Impulsen om dit aan te pakken, door onder meer inzet van thematische scouting en begeleiding voor spin-offs, impact vouchers, ontwikkeling van regionale impactnetwerken en een nationale supportinfrastructuur. Lees meer.
Een gezond Holomicrobioom
Microbiomen – ons omringende, rijke gemeenschappen van miljarden bacteriën, schimmels en virussen – hebben grote effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en milieu. Lees meer.
Maritiem Masterplan 2.0
Het doel van het Maritiem Masterplan 2.0 is om betrouwbare en modulaire klimaatneutrale schepen te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken in een cyclische innovatieketen. Lees meer.
Material Independence & Circular Batteries
Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet en voor de elektrificatie van de mobiliteitssector. Het voorstel Material Independence & Circular Batteries richt zich op het realiseren van een sterke positie voor de Nederlandse maakindustrie in de mondiale batterijketen, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Lees meer.
Polaris
POLARIS realiseert nieuwe technologische doorbraken waardoor Nederland haar technologische en economische leiderschap in het maken van complexe micro-elektronische ‘Radio Frequency’ (RF)-systemen voor MRI, radar en telecommunicatie uitbouwt. Lees meer.
Groeien met Groen staal
Groeien met Groen Staal is een ambitieus wetenschappelijk en industrieel programma waarmee Nederland een grote technologische stap zal maken in de verduurzaming van de maatschappij. Centraal staan duurzame technologische innovaties in de productie, verwerking, gebruik en terugwinning van staal enerzijds en de industriële en commerciële valorisatie van deze kennis anderzijds.