Deze zomer publiceerde TNO ter informatie en inspiratie een whitepaper, ‘Governance and business models of blockchain technologies and networks’. Daarnaast werkt TNO in concrete projecten met uiteenlopende partijen samen aan diverse concrete toepassingen. Een mooi voorbeeld is containertransport: de blockchain kan de fysieke en virtuele route volgen van containers die vergezeld van veel documenten de wereld overgaan. Dat is interessant voor de leveranciers en afnemers maar ook voor verladers, verzekeraars, douane en fiscus: een database waarin iedereen real time de status en locatie van een container kan inzien. In de Rotterdamse haven loopt een experiment waarin TNO samenwerkt met het TKI Dinalog Blockchain Consortium.
Een agrifood-toepassing werkt TNO samen met Wageningen Universiteit & Research uit. De case betreft de import van druiven uit Zuid-Afrika: hoe kan blockchain helpen de naleving van voedselcertificaten te verbeteren? Op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen werkt TNO samen met innovatie- en disruptieplatform Techruption aan blockchaintoepassingen. Naast grote administratieve organisaties zijn daarbij start-ups betrokken; daarvoor is recent de Brightlands Innovation Factory gestart. Denk aan het faciliteren van de deeleconomie, door via de blockhain ‘peer-to-peer’ transacties te verwerken, of het internet of things, door de data-uitwisseling via het IoT onweerlegbaar vast te leggen. Met een Singaporese universiteit en Interpol werkt TNO aan de bestrijding van internetcriminaliteit en de beveiliging van blockchain; denk aan het voorkomen van misbruik van de bitcoin voor het witwassen van oneerlijk verkregen geld.
Inmiddels is een TNO Blockchain Laboratory in wording. Dat gaat een infrastructuur voor experimenten en technologie-onderzoek bieden, alsmede training in het gebruik van de technologie en de economische en maatschappelijke evaluatie van blockchain-initiatieven.