Tijdens de vierde FarmHack op 8 en 9 juli gingen teams op zoek naar de mogelijkheden van netwerktechnologie en slimme sensoren voor een duurzame veehouderij. Hoe kunnen slimme sensoren de boer helpen in de stal? Kan netwerktechnologie de positie van de boer in de keten bekrachtigen, en helpen een brug te slaan tussen consument en boer? Het winnende team Tijdhouderij maakte een werkend prototype van een applicatie die communiceert met beacons (beschikbaar gesteld door VAA ICT Consultancy), en kan inschatten waarmee iemand in de stal bezig is. De app houdt bij welke activiteiten over de dag worden verricht en hoe lang, zodat je kan zien aan het einde van de dag hoeveel tijd je aan verschillende activiteiten hebt besteed. Met deze app kunnen boeren hun werkproces optimaliseren, en deze eventueel ook met elkaar vergelijken. De oplossing maakt het dus mogelijk om aan ‘time tracking’ te doen zonder veel extra werk, en de arbeidsefficiëntie te vergroten. Het team toonde overtuigend aan dat beacons heel makkelijk en flexibel in gebruik zijn, en een overtuigende usecase hebben. De jury sprak zelfs van internationaal potentie, en VIC Sterksel uitte serieuze interesse om de app uit te testen op het proefbedrijf.
De vierde FarmHack vond plaats op VIC Sterksel, een multifunctioneel onderzoekscentrum gericht op een innovatieve en duurzame varkenshouderij. Na een druk bezocht ochtendprogramma op vrijdag, gingen tijdens de FarmHack uiteindelijk vier interdisciplinaire teams met 5 verschillende concepten aan de slag. Deelnemers waren programmeurs, engineers, business developers, designers, wetenschappers èn landschapsarchitecten.
De missie van Farmhack.NL is om een rijk en divers ecosysteem te bouwen rond de boer, bestaande uit coders, hackers, developers, planologen, designers, domeinexperts en ambtenaren. Er liggen veel maatschappelijke opgaven die met slimme inzet van data en technologie vertaald kunnen worden in innovatie kansen voor de boer. FarmHack.NL wil graag helpen om op deze vraagstukken coders, hackers, developers, planologen, designers, domeinexperts en creatieve ambtenaren te mobiliseren.