Door swipe-bewegingen te maken op zijn tablet computer, heeft Koning Willem-Alexander het nieuwe TechMed Centre op 29 november ‘tot leven gewekt’. Vervolgens sprak hij studenten en staf tijdens een rondleiding. TechMed is dé hotspot voor innovatie in de gezondheidszorg, volgens Rector Thom Palstra in zijn diesrede die in het teken stond van ‘people-first technology’. En van optimisme dat past bij de wetenschap.
De 58ste diesviering vond plaats op een bijzondere plaats op de campus: ooit een ‘kathedraal van chemie’, ooit de thuisbasis voor de kunstacademie AKI. En vanaf vandaag het Technical Medical Centre van de UT. Hier vindt het onderwijs en onderzoek plaats op het gebied van technologie voor de gezondheidszorg. Hier ontmoeten studenten, wetenschappers, artsen, patiënten en ondernemers elkaar. Hier worden nieuwe ideeën ontwikkeld voor gepersonaliseerde en minder invasieve zorg. De beginvraag is: wat heeft die ene patiënt nodig, wat heeft de samenleving nodig? Dat is people-first technology. En als we dan de mens vooropstellen, aldus rector Thom Palstra, waarom gaan we dan niet nog een stap verder? “De burger die met ons meedenkt over de keuzen die we maken, die actief betrokken is bij het onderzoek. TechMed is nu al begonnen met een project op het gebied van ‘citizen science’.”
De mens voorop
Een indrukwekkend voorbeeld kwam van Petra Hes. Zij kreeg al op haar zeventiende een beroerte en belandde in een revalidatiecentrum, voor haar gevoel vervroegd tussen de ouderen in een verzorgingshuis. Maar zij is blijven verkennen wat er technisch mogelijk is, kreeg als eerste een chip geïmplanteerd en revalideerde ook met de robotbenen van LOPES, ontwikkeld door de Universiteit Twente. Die gaven haar niet alleen haar mobiliteit terug, maar vooral ook haar innerlijke kracht. Zij is nu een coach voor mensen in vergelijkbare situaties. “Zet altijd de mens voorop”, was haar pleidooi.
Disruptief
In de gezondheidszorg is de people-first benadering het meest voor de hand liggend. Maar rector Thom Palstra stipte ook de andere onderzoekspijlers van de UT aan. Digitalisering is daar één van. “We hebben veel technologie gezien die ‘disruptief’ wordt genoemd, en die onze patronen veranderde voordat we er erg in hadden. Is ‘disruptief’ eigenlijk wel ‘people-first’, of zou je het beter ‘technology-push’ kunnen noemen. Wij zijn het aan onze stand verplicht daarover na te denken.”
En dan: mooi en aardig allemaal, ‘people-first’, maar moeten we het ook niet hebben over onze planeet? Zeker, aldus de rector, en ‘duurzaamheid’ is dan ook de derde pijler in de nieuwe onderzoeksvisie van de UT. Het mooie is volgens hem dat de huidige studenten óns scherp houden in de ontwikkeling van een duurzame campus. “Aandacht voor duurzaamheid betekent dat we rekening houden met de komende generaties en respect hebben voor de planeet en haar wonderbaarlijke diversiteit.”
Community van optimisten
Gaat wetenschap dan alleen over nuttige toepassingen of zelfs ‘quick fixes’? Nee, aldus Palstra en hij citeert prof. Robbert Dijkgraaf: “Wetenschap is de meest systematische manier om de wereld te begrijpen, de mens en ons denken.” Dijkgraaf noemt de wetenschap, in zijn recente Abel Herzberg-lezing “het laatste reservaat van optimisten”. Optimistisch wordt Palstra onder meer door de ontwikkelingen in het nieuwe TechMed Centre. “Ik zou het liever een community noemen dan een reservaat, maar laten we vandaag beginnen om die community van optimisten te laten groeien!”